Inhaalslag controle brandveiligheid
Inhaalslag controle brandveiligheid

Inhaalslag controle brandveiligheid

Algemeen

Er komen versnelde brandveiligheidscontroles bij kwetsbare locaties als verzorgingshuizen, kinderdagverblijven en hotels en pensions.

Burgemeester Gerard Rabelink wil een einde aan de achterstanden die hier zijn ontstaan. Primair is de eigenaar van een gebouw verantwoordelijk voor de veiligheid. En wordt deze ook verplicht zelf verslag te doen van zijn controles. Maar daarenboven komt ook de Veiligheidsregio langs. In die Veiligheidsregio is ook de brandweer ondergebracht. Op dit moment zijn er op Schouwen-Duiveland 115 objecten, die in al in 2016 gecontroleerd hadden moet zijn, maar wat niet is gebeurd.

De achterstanden zijn in 2014 ontstaan toen de gemeentelijke brandweer overging in de Veiligheidsregio Zeeland. Allereerst werden de campings en kampeerterreinen onder de loep genomen. Maar daardoor ontstonden er dus weer achterstanden bij bijvoorbeeld de verzorgingshuizen.

,,We willen geen achterstanden hebben natuurlijk,” legt Rabelink uit. Daarom trekt de gemeente €10.000 uit voor de Veiligheidsregio, zodat er extra capaciteit voor de controles komt. Die inhaalslag is nodig om weer in de pas te gaan lopen. Volgens Rabelink worden er in de regel geen ernstige zaken aangetroffen bij controles. ,,Vaak gaat het om een vluchtroute, die niet vrij is.”

Meer nieuws