Celstraf voor man na rijden richting agent

Algemeen

Een 23-jarige man uit Zierikzee is woensdag voor het inrijden op een agent veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Officier van Justitie Cees Spierenburg eiste twee weken geleden voor poging tot het toebrengen zwaar lichamelijk letsel, negen maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, proeftijd drie jaar. Effectief komt het bij het OM en de rechtbank neer op dezelfde zes maanden gevangenisstraf. Alleen het voorwaardelijk deel van de rechtbank is met zes maanden hoger. In de proeftijd van drie jaar moet hij aan een aantal voorwaarden van de reclassering voldoen. De officier vond, in tegenstelling tot de meervoudige kamer, dat de verdachte niet willens en wetens had geriskeerd de agent dodelijk letsel toe te brengen.

Het voorval vond op de avond van 27 januari dit jaar plaats op de parkeerplaats bij de Lidl aan de Schelphoekstraat in Zierikzee . De politie kwam na een melding over vuurwerkoverlast ter plaatse. Daar zagen twee politiemannen drie jongens bij de auto van van de man staan, waar ze onder elkaar drugs verhandelden. Toen een van de agenten om hun identiteitsbewijs vroeg, gaf de bestuurder van de auto plank gas en ging er met piepende banden vandoor. Hij keerde terug, omdat hij bij de ingang niet van het terrein kon. Hij reed met aanzienlijke snelheid in de richting van de politieman, die midden op de weg stond. Hij wilde hem doen stoppen en scheen met een zaklamp in het gezicht van de bestuurder, die een stopteken negeerde. De agent moest opzij springen om niet te worden aangereden. Zijn collega trok vervolgens zijn pistool en vuurde drie kogels af in de richting van de vluchtauto. De man bleef ongedeerd. Hij ging de andere dag naar de politie, nadat hij zijn auto had achtergelaten. De man heeft inmiddels 117 dagen in voorarrest gezeten. Verder kreeg hij nog twintig uur werkstraf opgelegd voor een veroordeling, waarvan de proeftijd nog liep.

Meer nieuws