Twintig mille voor onderzoek zondagopenstelling winkels
Twintig mille voor onderzoek zondagopenstelling winkels

Twintig mille voor onderzoek zondagopenstelling winkels

Algemeen

De gemeente trekt €20.000 uit voor een onderzoek naar de (on)wenselijkheid van de zondagopenstelling van de winkels op het eiland.

Dat onderzoek is een politiek compromis van de drie ‘regeringspartijen’ VVD, LSD en SGP. Als de resultaten in juli op tafel liggen heeft de gemeenteraad het laatste woord.

De zondagopenstelling van de winkels is al decennia een hekel punt in de eilandelijke politiek. De drie partijen die na de verkiezingen met elkaar het dagelijks bestuur (met steun van de ChristenUnie) gingen vormen kwamen niet tot overeenstemming en kozen voor een onderzoek op termijn. Dat komt er nu dus in het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Bekend is dat de SGP faliekant tegen is en VVD ondernemers graag de vrije keuze geeft. En beide partijen hebben hun wethouder nu gekoppeld aan het onderzoek. Cees van den Bos (SGP) en Wout van den Berg (VVD) zijn beiden bestuurlijk verantwoordelijk voor het onderzoek.

Driehonderd winkeliers (en personeel) en zevenduizend inwoners worden bij het onderzoek betrokken. Duidelijk moet worden hoe het met het draagvlak voor de openstelling op zondag gesteld is. Op de vraag aan Van den Berg of dat al niet bekend is, antwoordt hij met ,,misschien, maar dan weten we het zeker.”

Nu is het bij wet geregeld dat winkels in toeristische gebieden zelf bepalen of ze de deuren op zondag openen. Zoals in Renesse bijvoorbeeld. Maar in Bruinisse daarentegen is de meerderheid van de winkels dicht en lijkt alleen Albert Heijn geen problemen met de zondag te hebben. Van den Berg weet niet wat de gemeenteraad met dat dilemma doet als onderzoek uitwijst dat Bruinisse kiest voor sluiting op zondag.

Van den Bos vult hem aan met een citaat uit het collegeprogramma van drie jaar geleden, waarin staat dat de raad de uitkomsten ook naast zich neer mag leggen. In dat geval is de gemeente twintig mille armer, maar kan de discussie weer voor jaren de kast in.

Meer nieuws