En dit zijn de nieuwe RegioRidders
En dit zijn de nieuwe RegioRidders

En dit zijn de nieuwe RegioRidders

Algemeen

Aan de vooravond van de officiele lintjesregen van de majesteit zet WereldRegio haar traditie voort met de Regioridders.

Een heuse onderscheiding voor mensen, die zich als ambassadeur inzetten voor Schouwen-Duiveland. Dit jaar drie inwoners die met passie hún Schouwen-Duiveland uitdragen.

Leen Tiebout uit Zierikzee is inmiddels 87 jaar en woont al 43 jaar in Zierikzee. Komt uit het Rotterdamse Hilligersberg, maar ademt Zierikzee. Zit nog steeds vol energie en uit zijn creativiteit in het maken van gedichten en schilderijen. En natuurlijk is Zierikzee vaak het onderwerp.

Maar de meeste mensen kennen hem toch vooral van zijn wandelingen door de stad. Ongevraagd stapt hij op gasten af en praat ze graag bij over de historische wetenswaardigheden van de stad. ,,Spreekt U Nederlands?” is vaak zijn openingsvraag. En als dat zo is dat ontpopt hij zich als een stadsgids met een ongebreidelde liefde voor de stad. Met recht een Regioridder, die door meerdere mensen werd genomineerd.

Datzelfde geldt voor Piet Jan Langent (67) uit Burgh-Haamstede, eigenaar van pannenkoekenmolen de Graanhalm in het dorp. Piet Jan is geboren en getogen in de Westhoek en ziet de schoonheid van zijn leefomgeving nog iedere dag. ,,Dat is zeker waar.”

In zijn enthousiasme werkt hij onder meer mee aan de Nieuwjaarsduik, is medeoprichter van Big S, zette zich in voor de Burghse dag en is ook op sportief gebied zeer actief. Om zijn Westhoek op de kaart te zetten. Trots is het sleutelwoord van alle succes, in zijn beleving. En die trots draagt hij dagelijks uit. Maar ook door kritisch te zijn. Door soms grenzen op te zoeken en de vinger op de zeker plek te leggen. Met kritiek op het gebrek aan samenwerking in de regio. Met kritiek op het grote aantal verkeersremmers langs de Hogeweg. ,,Noem je dat gastvrij en het werkt niet eens.” Maar nooit zonder de intentie om het eiland beter te maken.

Zo broedt hij op het uitrollen van ‘lokale’ biertjes. Het Landegentje smaakt prima. En op Monumentendag wil hij dat verder uitrollen. Geen echt Schouws bier, maar het draagt wel de historie van het brouwgerst uit. ,,En wie weet wordt er wel weer eens gebrouwen.”

De derde RegioRidder is Martin Glerum (54) uit Zierikzee. Heeft met zijn facebookpagina Zieriknieuws (bijna 6700 leden) Zierikzee verder op de kaart gezet. Begonnen met het doorzetten van berichten van de bestaande media. Maar Zieriknieuws is doorontwikkeld en is nu voor duizenden mensen een dagelijkse informatiebron waar het Zierikzee betreft. Met objectieve berichten, maar ook meer en meer een kanaal waar een deel van de bezoekers zijn of haar ei kwijt van. Niet altijd zo genuanceerd, maar wie is dat wel? Glerum heeft ook andere facebookpagina’s ontwikkeld, maar heeft het ridderschap vooral te danken aan Zieriknieuws.

Meer nieuws