Schouwen-Duiveland smoort onkruid in de kiem

Algemeen

Het bestrijden van onkruid op verhardingen heeft in 2016 nogal wat voeten in de aarde gehad. Het was niet langer toegestaan om onkruid met chemische middelen te bestrijden. Hierdoor moest binnen vrij korte tijd naar meer duurzame bestrijdingsmethoden overgestapt worden. Ook moesten machines worden besteld en extra personeel worden ingezet. In combinatie met de extreem groeizame weersomstandigheden, was het in het voorjaar van 2016 een waar gevecht om het onkruid onder de knie te krijgen en leverde veel gemopper op.

Samen met haar partner, Prop Beplantingswerken, bestrijdt het Uitvoeringsbedrijf van de gemeente Schouwen-Duiveland in 2017 het onkruid op een nieuwe manier. Onder het motto “we smoren het in de kiem”, wordt het onkruid in een zo vroeg mogelijk stadium aangepakt door de voedingsbodem weg te nemen. Begin maart is hier al mee gestart. Met twee borstelmachines, een zuigveegauto en blazers, is eerst in Zierikzee zoveel mogelijk grond en zand van de bestrating weg geborsteld- en geveegd. Hierdoor krijgt het onkruid weinig kans zich verder te ontwikkelen. Zodra deze werkzaamheden in Zierikzee afgerond zijn, pakken de collega’s het hele eiland van west naar oost op dezelfde manier aan.

Een ploeg met hete lucht machines gaan daarna aan de slag op de plekken die niet voor de borstelveegploeg bereikbaar zijn, zoals brandgangen. Met een temperatuur van maar liefst 370 graden zorgen deze machines ervoor dat het onkruid verwelkt en afsterft. Om te zorgen het onkruid ook weg blijft, worden de hete lucht machines gedurende het hele groeiseizoen ingezet. Door onkruid voortdurend met hete lucht te bestrijden, verliest het aan kiemkracht en wordt verdere verspreiding voorkomen.

Meer nieuws