Duiveland vergeet zichzelf te belonen voor goed optreden

Duiveland heeft zichzelf op een matige grasmat tekort gedaan in pas haar eerste wedstrijd na de winterstop. Tegen DIA bleven de Oosterlandse voetballers slechts steken op een gelijkspel.

Niet dat de puntendeling bij DIA – de Teteringse formatie scoorde acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd – als een zege werd ontvangen, bij de thuisploeg voelde het puntje wel als verlies. ‘Twee punten te weinig’, was de openingsvraag na het duel op het Oostersportpark aan Duiveland-trainer Anne Smit. ,,Twee punten veel te weinig”, antwoordde hij zaterdag de dertiende competitiewedstrijd van Duiveland overziend. ,,We hebben het zelf weggegeven.” En, zo luidt één van de aloude voetbalwetten, als je ze zelf niet maakt, doet de tegenstander het wel (één keer). Duiveland kon als ‘verzachtende’ omstandigheden voor het gelijkspel de voor haar langere winterstop en het veld aanvoeren. ,,Vriendschappelijke wedstrijden zijn toch anders dan dit”, sprak Smit terecht. ,,En het veld is een drama. Je kunt geen combinatie over de grond aangaan en elkaar niet inspelen. Wij moeten het hebben van het voetballende kwaliteiten. Dan is dit heel erg jammer.” Toch wilde Smit deze factoren niet als excuses gebruiken. ,,Over het spel ben ik tevreden. Ik denk dat we een hele goede wedstrijd hebben gespeeld en de tegenstander onze wil hebben opgelegd.” Edoch, die kansen – en die waren er zeker een handvol – werden op één na onbenut gelaten. Het was het enige verwijt dat Smit Duiveland maakte. ,,Wat denk je van Luuk van Duijn”, refereerde Smit aan zijn grote kans in de eerste helft. ,,Helemaal alleen voor de goal. En over de mogelijkheid van Wilmar van de Sande, die er na rust voor Van Duijn inkwam: ,,Een jongen met zoveel voetbalgogme en -techniek, zo’n bal moet er in”. Een minuut na zijn ‘misser’ maakte Van de Sande het tot dat moment goed voor Duiveland. Hij leek aan de zijlijn verstrikt te raken tussen een paar DIA-spelers, maar slaagde er dankzij zijn techniek toch in de bal voor te krijgen. De voorzet was op de rand van het strafschopgebied eigenlijk bedoeld voor de inkomende Ronald Zwager. Omdat een Brabantse verdediger de bal onbedoeld verlengde, kreeg de mee opgekomen Stefan de Bruijne, net een minuut in het veld voor Marcel Zwager, de bal panklaar voor zijn voeten en schoof onberispelijk binnen: 1-0. Smit: ,,de 1-0 hadden we veel eerder moeten maken”. Na deze treffer was DIA het helemaal kwijt, maar vergat Duiveland de definitieve knock out uit te delen. DIA krabbelde weer op en besefte dat er een ‘ronde’ was te gaan. Duiveland liet zich achteruit drukken en kreeg in de 82e minuut nog een flinke optater te verwerken. Een voorzet vanaf rechts werd vogelvrij voor de goal ingetikt. ,,Dat is een fout achterin”, aldus Smit. Het gelijkspel betekent niet het einde van de titelaspiraties van Duiveland in de derde klasse B. Ook de Oosterlanders hebben nog genoeg ronden te gaan om koploper Zwaluwe enkele tikjes uit te delen.