‘Beter ten halve gekeerd  dan ten hele gedwaald’
‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’

‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’

Algemeen

De oorspronkelijke jachthaven van de toekomst zag ze nog wel zitten. Maar het huidige Brouwerseiland mag er wat Ria Geluk uit Nieuwerkerk betreft niet komen.

,,Wat levert het op aan werkgelegenheid of geld? De beloofde cijfers van oud-wethouder Ad Verseput waren niet reeel. Het is vooral interessant voor beleggers. Niet doen.” Tot en met maandag 9 januari kan nog gereageerd worden op de plannen.

En dat is meteen de reden voor Geluk (lid van Stad en Lande, maar spreekt nu op persoonlijke titel) om aan de bel te trekken. ,,Het speelt natuurlijk al jaren, maar dit is de eerste en enige keer dat het publiek een zienswijze op het voorontwerp-bestemmingsplan kan indienen. Ik hoor zoveel bezorgdheid om me heen, maar hebben mensen wel door dat ze moeten reageren?”

 

Brouwerseiland staat al lang op de politieke agenda. Op dit moment gaat het om 325 woningen en een jachthaven. Een idee van architect Matthijs Zeelenberg, die het park in de Grevelingen samen met Boskalis wil realiseren. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet het wel zitten. Alleen PvdA en SP zijn faliekant tegen; D66 twijfelt; Geluk’s eigen partij overigens.

 

Ria Geluk wil dat de Deltadammen zoals de Brouwersdam met rust gelaten worden. Spreekt van een ‘ongeorganiseerde omgeving’ waar veel kan. ,,En verder zijn er natuurlijk al voldoende parken. Men kan hier beter investeren in kwaliteit. Schouwen-Duiveland heeft het verder over werkgelegenheid. Maar voor wie dan? Ik zie die centrumvoorzieningen er niet komen. Slechts de helft van de huizen moet worden verhuurd. Ik denk dat het vooral voor beleggers bedoeld is. Dan staat er veel leeg.”

 

Ze twijfelt aan de werkwijze van de gemeente. Plannen in de zomer presenteren en nu weer in de kerstperiode. ,,Ik weet natuurlijk niet waarom. Maar waarom zoveel haast? De minister moet ook nog toestemming geven. Waarom dan nu het ontwerp-bestemmingsplan behandelen. Ik zeg: stel je besluit in ieder geval uit. Onderzoek de alternatieven eens.” Iets wat de surfers in het gebied zal aanspreken, want die zien hun spot verdwijnen als Brouwerseiland er komt. Een alternatief kan wat haar betreft Brouwershaven zijn, bij het oud industrieterreintje. Waar ooit eerder al plannen zijn ontwikkeld.

 

Het is overigens niet eenvoudig een zienswijze (zoals dat wordt genoemd) in te dienen. De gemeente vraagt van haar inwoners een schriftelijke reactie (geen e-mail) en een onderbouwing op onderdelen waartegen men is. Voor het publiek, dat Brouwerseiland ‘gewoon’ niet ziet zitten nog een hele puzzel. ,,Ja wat doe je met die mensen?, aldus Geluk.

 

Op stopbrouwerseiland.peitites.nl hebben inmiddels meer dan zesduizend mensen getekend tegen de komst van Brouwerseiland. ,,Dat is belangrijk. Dit soort aantallen doet ook wat.”

 

Als de zienswijzen op 9 januari binnen zijn gaan burgemeester en wethouders ermee aan de slag. In april moet de raad dan een besluit nemen. Tegen dat besluit kan weer bezwaar worden aangetekend. ,,Maar stel dat toch uit. Waarom die haast? De minister moet nog een vergunning afgeven. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.” Ontwikkelaar Zeelenberg heeft eerder in deze krant al laten weten dat het project wat hem betreft niet verder moet vertragen. Er spelen teveel belangen. En er is al veel tijd en geld in de plannen gestoken.

 

Meer nieuws