Verkavelen op Duiveland komt op gang
Verkavelen op Duiveland komt op gang

Verkavelen op Duiveland komt op gang

Algemeen

Door een goede verkaveling blijft het landelijk gebied toekomstbestendig, aantrekkelijk en waardevol.

Hierdoor blijft er ruimte voor een efficiënte bedrijfsstructuur voor de landbouw, maar ook voor o.a. waterberging, infrastructurele werken en recreatie. Een vitaal en toekomstgerichte landbouwsector is gebaat bij een optimale verkaveling. De verkavelingssituatie op Duiveland kan beter. Dit wordt bevestigd door een verkavelingsanalyse van de Provincie Zeeland. Het Kadaster/LEI Wageningen UR hebben een rapport opgesteld waarin de sterke en zwakke punten in de landbouwverkaveling van Zeeland staan vermeld.

Voor het gebied Duiveland wordt de conclusie getrokken dat de verkaveling relatief slecht te noemen is. Het opvolgingspercentage is hier echter relatief hoog. Hierdoor lijkt de noodzaak tot verkavelen ruimschoots aanwezig voor een duurzame toekomst voor de agrarische sector op Duiveland.

Het Kavelruilbureau Zeeland van de Provincie Zeeland biedt de mogelijkheid om via vrijwillige kavelruil tot een verbeterde landbouwstructuur te komen. ZLTO, Agrarisch Schouwen Duiveland (ASD) en het Kavelruilbureau Zeeland hebben de handen ineengeslagen om de mogelijkheden voor vrijwillige kavelruil in Duiveland te verkennen.

,,We zijn begonnen om via ASD bij de leden te vragen of er interesse was in vrijwillige kavelruil. En die interesse blijkt er zeker te zijn." zegt André Slootmaker van ASD. Vervolgens was kavelruilcoördinator Cornelis Lokker van het Kavelruilbureau Zeeland aan zet om bij de betrokkenen na te gaan welke wensen er liggen ten aanzien van verkaveling. ,,Uiteraard zijn niet alle wensen te realiseren, maar deze verkenning gaf wel vele aanknopingspunten om tot een vrijwillige kavelruil te komen. Het probleem is echter dat de beschikbaarheid van ruilgronden in Duiveland zeer beperkt is. Dit maakt het ruilen lastiger." zegt Cornelis Lokker.

In de afgelopen periode is er actief gezocht naar mogelijkheden om tot een kavelruil te komen. Insteek daarbij was om enerzijds de agrarische structuur te verbeteren en tegelijkertijd om de oppervlakte ruilgrond op Duiveland te vergroten. En met succes! Vrijdag is de eerste vrijwillige kavelruil op Duiveland gepasseerd. Bij deze kavelruil zijn 4 grondeigenaren betrokken en bijna 21 hectare grond wisselt van eigenaar. De Provincie Zeeland heeft hierdoor de beschikking gekregen over ruilgronden die ingezet wordt ten behoeve van een verder verkavelingsproces.

is essentieel om een ruilproces op gang te brengen. Agrariërs kunnen via vrijwillige kavelruil hun bedrijfssituatie verbeteren door percelen aaneengesloten of dichter bij huis te ruilen. De ervaring leert ook dat vrijwillige kavelruil een bijdrage kan leveren aan verschillende maatschappelijke opgaven. Hierbij valt te denken aan het verbeteren van de doorstroming en het bevorderen van de verkeersveiligheid van de route N 59 Zierikzee-Bruinisse. Tevens aan het op orde brengen van de waterberging en oevers, zodat de kwaliteit en kwantiteit van grond- en oppervlakte water verbetert. "Hopelijk betekent deze eerste kavelruil in Duiveland het startschot aan anderen om ook actief te worden en er nog meerdere vrijwillige kavelruilen zullen volgen. De sleutel tot succes voor het toekomstbestendig maken van de landbouw, ligt grotendeels in handen van de agrariërs zelf", aldus Ko de Regt van de ZLTO.

Wilt u extra informatie of hulp? Neem gerust vrijblijvend contact op met Cornelis Lokker (kavelruilcoördinator regio Schouwen-Duiveland) via telefoonnummer 06-83520215 of via mail: cornelislokker@kpnmail.nl of bij de contactpersoon van Agrarisch Schouwen-Duiveland, André Slootmaker via telefoonnummer 06-53442746.

Meer informatie vindt u ook op de website www.kavelruilbureauzeeland.nl

Meer nieuws