Waterschap inventariseert haar bruggen

Algemeen

Waterschap Scheldestromen heeft zijn 109 bruggen visueel geïnventariseerd. Deze week is het waterschap gestart met nader onderzoek naar de kwaliteit van 34 van deze bruggen. Het waterschap wil weten of deze bruggen binnen afzienbare tijd klein of groot onderhoud nodig hebben of misschien vervangen moeten worden. Antea Nederland B.V. uit Heerenveen voert de metingen uit en doet kleine boringen in de bruggen, die in een laboratorium worden on-derzocht.

Waterschapsbestuurder Rian de Feijter-de Feijter is verantwoordelijk voor de waterschapswe-gen en daarmee ook voor deze bruggen. Zij is blij dat we straks een goed beeld hebben van de staat van de bruggen. "Bruggen gaan meestal vijftig tot zestig jaar mee. Onze bruggen zijn veelal gebouwd na de watersnoodramp en inundatie en tijdens de ruilverkavelingen. Dat bete-kent dat veel van onze bruggen op papier het einde van hun levensduur naderen. Door de staat van de bruggen in beeld te brengen kunnen we prioriteiten stellen voor de komende ja-ren", aldus De Feijter.

Het waterschap heeft vorig jaar de brug in de Dirksweg bij Brouwershaven en de brug in de Muidenweg bij Arnemuiden compleet gerenoveerd. De kwaliteit van deze bruggen ging snel achteruit en het was duidelijk dat deze twee bruggen aangepakt moesten worden. Volgend jaar wordt de brug in de Bieweg bij Veere vervangen. De eerstvolgende bruggen die het wa-terschap nu nader onderzoekt, liggen in de Tellersweg en de Florisweg bij Kerkwerve en de Reigersweg bij Nieuwerkerk. Doordat de boringen meestal aan de onderkant van de bruggen worden gedaan, is er geen sprake van wegafsluitingen of omleidingen. Weggebruikers worden bijvoorbeeld via borden geattendeerd op het feit dat er op die locatie gewerkt wordt. De on-derzoekers van Antea verwachten begin maart 2017 een beeld te hebben van deze 34 bruggen. De Feijter: "Die uitkomsten gebruiken we om een goed en weloverwogen beheerprogramma op te stellen."

Meer nieuws