De begroting 2017 op een rijtje
De begroting 2017 op een rijtje

De begroting 2017 op een rijtje

Algemeen

De gemeenteraad heeft de begroting voor 2017 vastgesteld.

Daarbij is een groot aantal besluiten genomen naar aanleiding van moties en amendementen (wijzigingen). Die staan hier op een rijtje voor de liefhebbers. Een door de fractie LSD ingediend amendement om het budget subsidiëring en sponsoring evenementen te verdubbelen, wordt tijdens de vergadering ingetrokken en omgezet in een suggestie dat mogelijke nieuwe aanvragen voor sponsoring van evenementen wel getoetst worden en waar gewenst, middels gebruikmaking van de autorisatie, die de gemeenteraad in de financiële verordening heeft vastgelegd, te honoreren.

Een door de fractie alert! ingediend amendement, om de correctie van de forfaits toeristenbelasting per 2017 door te voeren en de meeropbrengsten toe te voegen aan de algemene middelen, wordt tijdens de vergadering ingetrokken.

Een door de fractie CDA, mede namens de fractie LSD, ingediende motie waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de stads- en dorpsraden die de wens daartoe te kennen geven een ambtelijk accountmanager toe te wijzen, die deze stads- en dorpsraden bijstaan bij het opstellen en uitvoeren van hun stads- en dorpsplan en de resultaten van dit onderzoek voor 1 mei 2016 aan de gemeenteraad aan te bieden, wordt na een wijziging van een amendement van de fractie LSD ingetrokken.

Een door de fractie LSD, mede namens de fracties CDA, VVD en SP ingediend en tijdens de vergadering aangepast en nogmaals aangepast amendement, dat er in voorziet een behoefte- en haalbaarheidsonderzoek naar een poppodium in 2017 uit te voeren, inclusief uitwerking in een businesscase en hiervoor € 25.000 ten laste van de algemene reserve beschikbaar te stellen, wordt met 19 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SP, PvdA, CU, D66 en alert! Tegen stemt de fracties SGP.

Een door de fractie LSD, mede namens de fracties CDA, SGP en VVD ingediend en tijdens de vergadering aangepast en nogmaals aangepast amendement, dat er in voorziet de regiefunctie van de gemeente duidelijk te maken, vast te leggen dat de gemeenteraad de stads-, dorpsvisies en dorpsplannen vaststelt en de voorgenomen subsidieregeling en de geraamde structurele middelen te laten vervallen en in 2019 en 2020 hiervoor een eenmalig budget van € 25.000 beschikbaar te stellen, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de LSD, mede namens de fracties VVD, CDA en SGP ingediend amendement, dat er in voorziet dat de dorpsvisie Scharendijke al in 2017 wordt vastgesteld, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fractie LSD, om met het oog op de Toeristische Hoofdstructuur de inventarisatie van de recreatieve eenheden al in 2017 uit te (laten) voeren, zodat die gegevens als input kunnen dienen, wordt met wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fractie LSD, mede namens de fracties PvdA en VVD ingediend amendement, dat er in voorziet de upgrade van het toiletgebouw aan de Jan van Renesseweg en een nieuw toiletgebouw aan de Havenpoort alsnog op te nemen in de voor 2017 te honoreren prioriteiten, wordt met 21 stemmen voor en 1 stem tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, PvdA, CU, D66 en alert! Tegen stemt de fractie SP.

Een door de fractie LSD, mede namens de fracties VVD en CU, ingediend amendement, dat beoogt het verkeersplan Renesse en de uitvoering een jaar eerder beschikbaar te krijgen, wordt met 20 stemmen voor en 2 stemmen tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, PvdA, CU en D66. Tegen stemmen de fracties SP en alert!

Een door de fractie LSD, mede namens de fracties VVD, SGP en CU, ingediend amendement, dat er in voorziet dat het onderzoek herijking tarieventabel precarioverordening al in 2017 plaatsvindt, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fracties VVD en LSD, ingediend en tijdens de vergadering aangepast en nogmaals aangepast amendement, dat ertoe dient om in het nog te stellen speelplaatsenbeleid ruimte te creëren voor cofinanciering van initiatieven van (groepen) betrokken inwoners en daar heldere spelegels voor op te stellen en daarvoor in 2017 ten laste van de algemene reserve € 75.000 extra te begroten, wordt met 18 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, CU en alert! Tegen stemmen de fracties SP, PvdA en D66.

Een door de fracties VVD, LSD en CDA ingediend en tijdens de vergadering aangepaste en nogmaals aangepast amendement, dat tot doel heeft dat er ten aanzien van de berekeningsmethodiek van de forfaitaire toeristenbelasting er voor 1 mei 2017 een voorstel met consensus komt tussen het college en de recreatiesector en dat de gemeenteraad over de gevolgen hiervan een besluit neemt, wordt met 20 stemmen voor en 2 stemmen tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, PvdA, CU en D66. Tegen stemmen de fracties SP en alert!

De geamendeerde Programmabegroting 2017 – 2020 wordt met 21 stemmen voor en 1 stem tegen vastgesteld. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, PvdA, CU, D66 en alert! Tegen stemt de fractie SP.

Een door de fractie CDA, mede namens de fracties LSD, VVD en SGP, ingediende en tijdens de vergadering aangepaste motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht om in samenwerking van stads- en dorpsraden te komen tot het organiseren van een schouw, waarbij college, raad en ambtenarij gezamenlijk een kern bezoeken om te luisteren wat in kernen leeft om zo input te krijgen voor het (door)ontwikkelen van beleid, wordt met 19 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, SP, CU en alert! Tegen stemmen de fracties PvdA en D66.

Een door de fractie CDA, mede namens de fracties LSD en VVD, ingediende en tijdens de vergadering aangepaste motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht om het aspect van de belasting van de mantelzorgers nadrukkelijk in de keukentafelgesprekken mee te nemen, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fractie LSD, mede namens de fracties VVD en CU, ingediende en tijdens de vergadering aangepaste motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht eveneens met Tocardo Tidal Turbines en Rijkswaterstaat in gesprek te gaan over de mogelijkheden tot plaatsing van turbines aan Schouwen-Duivelandse zijde van de Oosterscheldekering en hierover de gemeenteraad voor de volgende begroting te informeren, wordt met 21 stemmen voor en 1 stem tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, PvdA, CU, D66 en alert! Tegen stemt de fractie SP.

Een door de fractie LSD, mede namens de fractie VVD, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht bij grote wijzigingen in het beheer en de exploitatie van de jachthaven Brouwershaven de voorhangprocedure te volgen, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fractie LSD, mede namens de fracties VVD en CU, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht de berekening van de gemeentelijke woonlasten in Zeeland te onderzoeken en de uitkomst hiervan voor de volgende begrotingsraad aan de gemeenteraad mee te delen, wordt met 21 stemmen voor en 1 stem tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, PvdA, CU, D66 en alert! Tegen stemt de fractie SP.

Een door de fractie VVD, mede namens de fracties LSD en SGP, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht in overleg met ondernemers en andere betrokkenen te komen tot de maatregelen die nodig zijn om de verkeersveiligheid op de Rampweg te verbeteren, wordt met 19 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, SP, CU en alert! Tegen stemmen de fracties PvdA en D66.

Een door de fractie PvdA, mede namens de fracties LSD en VVD, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht in het op te stellen beleidsplan Jeugd vast te leggen dat het niet mag voorkomen dat kinderen / jongeren niet de noodzakelijke hulp krijgen omdat het budget op is, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fractie SGP, mede namens de fracties CU, CDA, SP en VVD, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht er rekening mee te houden dat de gemeenteraad nog geen definitieve keuze heeft gemaakt uit de verschillende scenario’s voor de huisvesting van Pieter Zeeman en Beatrixschool / De Meie en om naast de drie vragen tevens met de betrokken partijen na te gaan hoe het pand multifunctioneel qua gebruik opgezet en ingericht kan worden, dit met het oog op gebruik door meerdere partijen en verder ook hoe het pand flexibel gemaakt kan worden naar de toekomst toe, wordt met 21 stemmen voor en 1 stem tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, SP, PvdA, CU en D66. Tegen stemt de fractie alert!

Een door de fractie SGP, mede namens de fracties LSD, CU, CDA, VVD, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen om samen met het waterschap Scheldestromen, de provincie Zeeland, Rijkswaterstaat en de landbouworganisaties ASD en Cumula te zoeken naar een haalbare en betaalbare oplossing om het landbouwverkeer uit de wijk Malta te weren, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fractie CU, mede namens de fracties LSD en SGP, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht de mogelijkheden voor het niet in rekening brengen van dan wel tegemoet te komen in de heffing van leges op mantelzorgwoningen nader te onderzoeken, de uitkomsten van dit onderzoek te betrekken bij beleid mantelzorgondersteuning en de raad in dit beleidsstuk een concreet voorstel voor te leggen en dit voorstel uiterlijk het eerste kwartaal van 2017 aan de gemeenteraad aan te bieden, wordt met algemene stemmen aangenomen.

Een door de fractie CU, mede namens de fracties LSD en VVD, ingediende en tijdens de vergadering aangepaste motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht onderzoek te doen naar marktconforme huurprijzen, te onderzoeken hoe we de kennis uit dit onderzoek én de regisserende en faciliterende rol van de gemeente strategisch in kunnen zetten ter bevordering van ondernemers in de binnenstad van Zierikzee, eventueel te komen met een raadsvoorstel als blijkt dat vigerend beleid aangepast dient te worden, de gemeenteraad middels een raadsbrief op de hoogte te stellen van de uitkomsten van het onderzoek en de voortgang van het overleg met alle betrokken partijen en als blijkt dat deze faciliterende inzet van het college van toegevoegde waarde is deze inzet waar nodig ook te verrichten in andere kernen op het eiland met een kernwinkelgebied, wordt met 14 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen. Voor stemmen de fracties LSD, VVD, SGP en CU. Tegen stemmen de fracties CDA, SP, PvdA, D66 en alert!

Een door de fractie alert! ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen te onderzoeken op welke wijze gratis dan wel goedkoop op maat afgestemd openbaar vervoer voor onze ouderen en hulpbehoevenden met beperkte eigen vervoersmogelijkheden gerealiseerd kan worden, daarbij te bezien of de mogelijkheden van duurzaam elektrisch vervoer op maat in combinatie met re-integratie daarin een rol kan spelen, hiervoor een proef voor te bereiden en de raad voorstellen voor te leggen op basis waarvan een afweging kan worden gemaakt als onderdeel van de begroting van volgend jaar, wordt met 1 stem voor en 21 stemmen tegen verworpen. Voor stemt de fractie alert! Tegen stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, SP, PvdA, CU en D66.

Bij stemming over een door de fractie alert!, mede namens de fractie LSD, ingediende en tijdens de vergadering aangepaste motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen in overleg te treden met RWS en het Watersportverbond regio Deltawateren om afspraken te maken waarbij deze laatste partij als opdrachtgever voor de instandhouding van de moorings de verantwoordelijkheid op zich neemt, de gemeente de intentie uitspreekt om naar rato van het aantal moorings in haar gemeente bij te dragen in de structurele kosten voor de instandhouding van de 18 stuks, het Watersportverbond de opdracht te geven om voor de resterende kosten andere financiering te zoeken zoals bij andere Oosterschelde gemeenten en deze jaarlijkse kosten ten laste te brengen van de algemene reserve in 2017 en 2018 en vanaf 2019 ten laste van de budgettaire ruimte, worden 11 stemmen voor en 11 stemmen tegen uitgebracht, waarmee de stemmen staken. Voor stemmen de fracties LSD, PvdA, CU, D66 en alert! Tegen stemmen de fracties VVD, CDA, SGP en SP. Daar geen sprake is van een voltallige vergadering wordt overeenkomstig artikel 32.4 van de Gemeentewet de beslissing over deze motie uitgesteld tot een volgende vergadering.

Een door de fractie SP ingediende en tijdens de vergadering aangepaste motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht te onderzoeken op welke wijze de gemiste inkomsten door afschaffing van de hondenbelasting met ingang van 1 januari 2018 opgevangen kunnen worden binnen de begroting, bijvoorbeeld door aanpassing van de OZB, waarbij een eerlijker verdeling van de lasten gerealiseerd wordt en bij de behandeling van de Kadernota in 2017 de resultaten van dit onderzoek te presenteren zodat de raad de financiële consequenties van het afschaffen van de hondenbelasting kan betrekken bij de integrale afwegingen en beschikbare budgettaire ruimte in het kader van de begrotingsbehandeling 2017-2021, wordt met 9 stemmen voor en 13 stemmen tegen verworpen. Voor stemmen de fracties LSD, SP, PvdA en D66. Tegen stemmen de fracties VVD, CDA, SGP, CU en alert!

Een door de fractie D66, mede namens de fractie CU, ingediende motie, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht opgeroepen, alvorens de gemeenteraad een definitief voorstel te doen over de huisvesting van Pontes Pieter Zeeman, een behoefteonderzoek uit te voeren naar de wensen van de ouders, leerlingen en andere gebruikers van het nieuw te bouwen gebouw, wordt met 4 stemmen voor en 18 stemmen tegen verworpen. Voor stemmen de fracties SP, CU en D66. Tegen stemmen de fracties LSD, VVD, CDA, SGP, PvdA en alert!

Tijdens de behandeling worden de volgende toezeggingen gedaan: • De suggestie om de inventarisatie naar gebieden waar zilte landbouw mogelijk is alsnog plaats te laten vinden, wordt meegenomen. • De suggestie om geen afwachtende houding aan te nemen, maar proactief beleid te ontwikkelen om te kijken in welke wijken in Zierikzee nog meer wijkraden kunnen worden opgezet, wordt meegenomen. • De suggestie aan het VVV Zeeland om de inwonerspas in de Zeelandpas in te voegen, wordt meegenomen. • De suggestie van elektrisch openbaar vervoer bij maatschappelijke voorzieningen wordt meegenomen. • De suggestie om bij het bereiken van het plafond alsnog een integrale afweging te maken om al dan niet over te gaan tot sponsoring, wordt meegenomen. • De vraag van de SGP-fractie over de eco-lodges wordt alsnog schriftelijke beantwoord. • De suggestie dat mogelijke nieuwe aanvragen voor sponsoring van evenementen wel getoetst worden en waar gewenst, middels gebruikmaking van de autorisatie de gemeenteraad in de financiële verordening heeft vastgelegd, te honoreren. • De gevolgen van het besluit van Rijkswaterstaat om te stoppen met de exploitatie van de moorings in de Oosterschelde worden besproken in het bestuur van het Nationaal Park Oosterschelde.

Meer nieuws