Bouw windpark Neeltje Jans officieel van start
Bouw windpark Neeltje Jans officieel van start

Bouw windpark Neeltje Jans officieel van start

Algemeen

Wethouder Melse van de gemeente Veere heeft de bouw van Windpark Bouwdokken officieel gestart. Met een druk op de knop heeft hij de boring van de laatste fundatiepaal op symbolische wijze in gang gezet. Het windpark is nu klaar voor de volgende fase: opbouwen van de fundaties en realiseren van de netaansluiting. De windturbines worden in de zomer en het najaar van 2017 geïnstalleerd en zullen in het voorjaar van 2018 operationeel zijn.

,,Neeltje Jans is de plek bij uitstek om nog meer te doen met windenergie. De gemeente Veere onderschrijft de ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzame energie en ik ben blij dat het hier kan. De basis ligt er nu.“ aldus Jaap Melse. Alle 32 geboorde fundatiepalen per turbine zijn gereed In september jl. is gestart met het boren van de funderingspalen. Door niet te heien is er nauwelijks sprake geweest van geluidsoverlast of trillingen. De 32 fundatiepalen per turbine (in totaal 256 palen) zijn inmiddels gerealiseerd. Nu kan de volgende fase beginnen. Op de fundatiepalen komen de fundatieblokken, met ieder een diameter van 19 meter en een dikte van ruim 3 meter. Hierop worden straks de mastdelen van de windturbine geplaatst. Deze fundatiewerkzaamheden duren nog tot begin 2017.

Vanaf het windpark gaat de duurzame elektriciteit straks met een ondergrondse hoogspanningskabel naar het bijna 30 km verderop gelegen hoogspanningsstation van TenneT in Goes-De Poel. Vanaf daar wordt de elektriciteit aan het landelijk net toegevoegd. De bouw van het transformatorstation op de Bouwdokken is inmiddels gestart. Volgende week starten de eerste gestuurde boringen voor de aanleg van de kabel in Kamperland. Deze vinden plaats langs de N255 op de parallelweg Oostwestweg ter hoogte van de Krommeweg en het Rippad. Nabijgelegen woningen en bedrijven worden hierover geïnformeerd. Actuele informatie is te vinden op windparkbouwdokken.nl. De netaansluiting is halverwege 2017 gereed.

Meer nieuws