Hooligans' voor de rechter (uitgebreid verslag)

Algemeen

Twee Duitsers van de harde kern supporters van voetbalclub Schalke’04 vonden het donderdag belangrijk naar Middelburg te komen om hun aandeel in het uitgaansgeweld op 12 april in Renesse te verdedigen.

Officier van Justitie R. Rammeloo waardeerde de komst van de verdachten (22 en 24 jaar), maar week onder het motto ‘samen uit, samen thuis’ niet af van zijn eis negen maanden gevangenisstraf. Die straf had hij eerder die dag ook tegen drie andere verdachten (23, 25 en 37 jaar) van openlijke geweldpleging geëist. Zij bleven weg. ,,Dit geweld is groepsgedrag. Het is alleen lastig vast te stellen wie wat gedaan heeft”, zei Rammeloo over de rol van de verdachten. Het duo zei zich afzijdig te hebben gehouden.

De bus met 75 Duitse voetbalsupporters uit Gelsenkirchen reed naar Renesse om er iets te vieren, maar het uitje liep uit op een matpartij. De aanleiding vormde de aanhouding van een hooligan tijdens een vechtpartij met Nederlandse stappers op de Hoge Zoom. Na het incident keerde de groep raddraaiers, die onder invloed van alcohol verkeerden, zich massaal tegen een klein aantal politiemensen. Agenten en beveiligers, die de politie te hulp schoten, werden bedreigd, geschopt en (met een bierpul) geslagen. Een politiebusje en een dienstfiets moesten het ook ontgelden. Twee dienstdoeners zagen zich genoodzaakt hun wapen te trekken om de belagers op afstand te houden. ,,Het was beangstigend”, vertelde een agent. Twee politiemannen belandden in het ziekenhuis. Een van hen geraakte buiten bewustzijn. De slachtoffers van het geweld dienden schadeclaims van 250 tot 2.575 euro in, die in de visie van de officier konden worden toegewezen.

Twee agenten woonden de zitting bij. Zij repten over de impact van het groepsgeweld, dat nog steeds op hun netvlies staat. Op de zitting waren er ook camerabeelden te zien van de onrustige nacht. De raadslieden beriepen zich op de beelden, omdat die weinig of niets bloot gaven over de rol van hun cliënten. ,,Het was een chaos en donker.” De officier kon ook niet veel met de beelden. Rammeloo putte grotendeels het bewijs uit de verklaringen van de verbalisanten. Al was dat niet gemakkelijk. ,,Hooligans hadden een pet op om niet herkend te worden. Ze wisselden later in de bus ook van kleding voordat ze werden afgevoerd”, merkte de officier op. Een verdachte zou herkend zijn aan de hand van tatoeages op beide armen. Advocaat R. Drenth meende dat er bij zijn cliënt sprake was van een persoonsverwisseling. ,,Zijn haar is gemillimeterd, zoals er nog meer waren. Het zijn Oostblok-types.” De raadslieden vroegen de rechtbank om hun cliënten vrij te spreken, omdat ze niet waren herkend bij de afzonderlijke twee incidenten. De officier zag genoeg bewijs in het gezamenlijk optreden van de hooligans. Het Duitse duo vond het spijtig wat er was gebeurd. ,,Maar we hebben niemand verwond. We wilden gewoon een leuke avond hebben.” Een van hen had een hooliganverleden bij FC Neurenberg. Voor de rest hebben de meeste verdachten een blanco strafblad en een vaste baan, zoals beveiliger bij voetbalstadions, horecamedewerker, verzorgende en technicus. Vier hooligans zijn vorig jaar al veroordeeld tot celstraffen van vier en vijf maanden. De rechtbank doet 21 november uitspraak.

Meer nieuws