Odensehuis opent in maart haar deuren
Odensehuis opent in maart haar deuren

Odensehuis opent in maart haar deuren

Algemeen

Met een gemeentelijke innovatiesubsidie van ruim drie ton kan naar verwachting in maart 2017 het Odensehuis in Zierikzee haar deuren openen. In het vroegere pand van Allévo aan de Grevelingenstraat kunnen beginnend dementeren met hun naasten zónder indicatie terecht.

Carien Cankrien uit Zierikzee is voorzitter van bestuur. ,,Schouwen-Duiveland telt nu zo’n 750 dementerenden. Dat zal in 2030 verdubbeld zijn.” Het Odensehuis is er juist voor mensen in de beginfase van dementie. Dan leven er veel vragen en is contact met ‘lotgenoten’ van enorm belang.

Volgens Cankrien moet een Odensehuis vooral een laagdrempelige voorziening zijn. In een vergevorderd stadium van dementie is vaak het verpleeghuis of intensieve thuiszorg het antwoord. Maar de soms lange periode daarvóór zijn de vragen en zorgen vaak niet minder. Daar kunnen lotgenoten elkaar bijstaan.

Odense is vernoemd naar de Deense stad Odense, waar het eerste concept is neergezet. Mensen komen er vrijblijvend bij elkaar. Ze kunnen binnenlopen voor een kop koffie of er zelfs koken en samen eten. Ook kunnen de bezoekers wandelingen organiseren of samen bijvoorbeeld een museum bezoeken. Door ervaringen uit te wisselen hopen de initiatiefnemers dat de beginnend dementeren langer zelfstandig kunnen blijven wonen. En zich kunnen oriënteren op deze nieuwe levensfase.

De drie ton van de gemeente is nodig voor de eerste drie jaar. De huur van het pand (een deel ervan) en de betaalde coördinator, die wordt gezocht, worden ervan betaald. Daarna rekent Cankrien erop dat de samenleving het Odensehuis financieel gaat steunen. Het Odensehuis is op Schouwen-Duiveland geïntroduceerd door Zeeuwland-directeur Antoine de Ceuster. Nu zijn partijen als Allévo, de Alzheimerstichting, SMWO en Zeeuwse Zorgschakels betrokken bij de plannen. In het begin zal het Odense een aantal dagdelen geopend zijn.

Meer nieuws