Gemeente gaat gedragsverklaring betalen

Algemeen

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot het vergoeden van de kosten voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers, voor zover er geen beroep kan worden gedaan op de landelijke regeling voor een gratis VOG.

Hiermee biedt ze de inwoners van het eiland ruimte zich in te zetten als vrijwilliger. De kosten voor het aanvragen van een VOG voor vrijwilligerswerk drukken op de budgetten van (vrijwilligers)organisaties, hetgeen ten koste gaat van de budgetten die nu beschikbaar zijn voor de daadwerkelijke activiteiten van deze organisaties. Een VOG is echter een nuttig instrument om de kwaliteit van vrijwilligerswerk beter te borgen en (maatschappelijke) risico’s, die verbonden kunnen zijn aan de inzet van vrijwilligers, te beperken. We willen dan ook bevorderen dat VOG’s aangevraagd blijven worden.

Vrijwilligers die werken met minderjarigen kunnen de kosten van de VOG nu al vergoed krijgen. Per 1 januari 2015 is een nieuwe regeling van het Ministerie van Veiligheid en Justitie van kracht waarmee een VOG gratis kan worden verstrekt aan vrijwilligers die werken met minderjarigen of met meerderjarigen die een verstandelijke beperking hebben. Ook zijn er op het gebied van scouting en sport vergoedingsregelingen voor een VOG voor vrijwilligers.

Meer nieuws