Volleyballers Forza tonen karakter op juiste momenten

Een kleine achterstand in het beslissende bedrijf, liefst zeven punten achter in de tweede set en toch kwam het goed. Echter, wat was het nipt voor de volleyballers van Forza in een zeer spannende vijfsetter tegen Hands Up.

Met zoveel op en neer golvende spel kon het zaterdag tegen de toen nog nummers drie (Hands Up) en vijf (Forza) alle kanten op in sportzaal De Vanger en had de thuisploeg ook tegen een nederlaag aan kunnen lopen. Dit negatieve scenario poetste de ploeg van coach Tonie van Breda, op de bank geflankeerd door de twee nieuwe trainers Rini Boutens en Ronald van Voorthuizen, eigenhandig weg. Op de bank zat ook Raymond van Boven die vanwege een zweepslag nog enkele weken is uitgeschakeld en tegen en opponent als Hands Up mogelijk wat meer en in een eerder stadium had kunnen forceren. Zonder Van Boven - en dat kenmerkt de breedte van de Forza-selectie - lukte het ook. Zoals gezegd, het ging niet van harte. De ploeg uit Berlicum kan gewoon goed volleyballen en was Forza aanvankelijk anderhalve set zeker de baas. In alle opzichten troefde Hands Up de Schouwse formatie net af: met goede services, aanvallen en blocks. Het resulteerde in de eerste setwinst (19-25) en een behoorlijke voorsprong in het tweede bedrijf: 10-17. Normaal gesproken zijn zeven punten in zo'n fase van de set te veel om om te buigen. Toch slaagde Hands Up er niet in die marge te consolideren. Forza kwam punt voor punt terug en bij 19-22 begon Paul Kleinepier aan een sterke serviceserie die zes punten op rij opleverde en waarin Maurits van der Velde drie punten voor zich opeiste: 25-19. De lange aanvaller had de smaak te pakken en smashte het eerste punt van de derde set hoog hangend en kiezelhard op de grond. Ook Kleinepier deed met serviceserie van vier punten weer een duit in het zakje: 6-4. Hierna bleven de ploegen in evenwicht, kwam Hands Up nog een keer voor (15-16), maar wikkelde Forza daarna snel af naar setwinst: 25-18. In het vierde bedrijf kwam de thuisploeg wederom met zeven punten (9-16) achter te staan, maar tot een tweede huzarenstukje, al kwam ze nog gelijk tot 19-19, was Forza niet in staat: 20-25. De vijfde set was symptomatisch voor de hele wedstrijd: het ging op neer, de ploegen waren gelijkwaardig en het was spannend. Heel spannend. De emoties liepen hoog op bij Forza. Speler Valentijn Luijk verhaal een deel vanaf een 7-8-achterstand. ,,De 7-8 kwam tot stand door een in onze ogen discutabele beslissing. De frustratie leverde een gele kaart bij ons op. We pakten daarna de 8-8 en kwamen 8-9 achter door een beslissing van de scheidsrechter op exact dezelfde bal als bij 7-8. Wederom voelden we ons benadeeld. Deze frustratie kostte ons een rode kaart en dus een punt: 8-10." Hierna was het stuivertje wisselen en enorm spannend - met ook twee matchpoint voor Hands Up - waarna Forza na twee uur en vijftien minuten met 19-17 aan het langste einde trok. Met deze uitslag is Forza momenteel in de tweede divisie de ploeg met de minste sets tegen. De achterstand op koploper Flamingo's 56 bedraagt vier punten maar deze ploeg speelde een wedstrijd meer. Voor het spektakelstuk van de mannen verloren de volleybalsters van Forza met 1-3 van DVO (15-25 25-23 22-25 22-25). Ook hier leefde de thuisploeg in onmin met de scheidsrechter in de eindfase van de vierde set. ,,Heel jammer dat dat een stempel op deze wedstrijd drukte", vertelde coach Hennie van Liere. Toch zag ze hele mooie dingen. ,,Verdediging was uitstekend, de verdeling van de spelverdeelsters was goed en de aanvalsters vielen met vlagen volgens het 'boekje' rechtdoor aan. Onze service liep niet zo, maar toch hadden we meer verdiend."