Stichting wil landen bij elkaar brengen
Stichting wil landen bij elkaar brengen

Stichting wil landen bij elkaar brengen

Algemeen

Het Eurovisie songfestival, de formule 1 en de eerste Europese zomerspelen. Wie de laatste tijd een beetje oplet ziet het land Azerbeidzjan steeds vaker in het nieuws voorbij komen.

Vugar Abbasov uit Zierikzee wil bruggen slaan tussen Zeeland en zijn vaderland. Op vrijdag 4 november bijvoorbeeld met een bijeenkomst in FiZi in Zierikzee.

Zelf kwam hij in 2009 met zijn gezin in Zierikzee wonen. Spreekt het Nederlands inmiddels goed, maar merkt dat nog steeds veel mensen zijn land niet kennen. En dat terwijl het er vandaag de dag goed gaat. Een stabiele omgeving voor toerisme en het bedrijfsleven. Met landen als Iran, Georgië en een deel van Rusland als achterland.

Vugar Abbasov heeft samen met Wim van Emden de stichting Connect in het leven geroepen. Het Engelse woord voor verbinden. En dat willen ze vrijdag 4 november in FiZi doen door er over te vertellen. En met speelse onderdelen als een quiz waarvoor prijsjes te winnen zijn. Daarnaast spreekt Peter de Beer; woont in Griekenland maar weet veel over Azerbeidzjan.

Het land telt ongeveer acht miljoen inwoners en is twee en half keer zo groot dan Nederland. Een land dat zich op het westen richt en graag relaties aangaat. Volgens Abbasov kan dat goed. ,,Het kan altijd beter”, antwoordt hij als hem de vraag gesteld wordt of het land goed in elkaar steekt. ,,Maar dat geldt voor ieder land. In Azerbeidzjan kun je als ondernemer goed zaken doen. Er zitten al Nederlandse bedrijven. Van een frietzaak tot een pianobouwer.

,,Azerbeidzjan is een vrij land. Je hoef er geen hoofddoek te dragen. Het mag wel. Maar op school mag je dat bijvoorbeeld niet, terwijl het hier in Nederland wel mag.” Vugar Abbasov probeert aan te geven dat het land klaar is voor nieuwe contacten. En wil met zijn stichting een stap in de richting van Zeeland zetten. En bedrijven die de stap willen zetten, ondersteunen met zijn netwerk in het land. Als journalist kent hij veel mensen daar.

Via zijn facebookpagina doet hij ook het omgekeerde. Hij vertelt Azerbeidzjaanse volgers over bijvoorbeeld het schoolsysteem in Nederland. Hij is ervan overtuigd dat de landen elkaar kunnen helpen; van elkaar kunnen leren. Maar het begint met kennismaking. De bijeenkomst begint om 15.30 uur en belangstellenden melden zich eerst aan via stichtingconnect@gmail.com of vugarabbasov@ hotmail.com.

Op mee foto Connect-bestuurder Wim van Emden in Azerbeidzjan

Meer nieuws