Logo wereldregio.nl

Eis twee jaar cel voor steekpartij Visserijdagen Bruinisse

Een 27-jarige inwoner van Bruinisse vond dat hij op 15 juli van dit jaar tijdens de Visserijdagen in zijn woonplaats zich met een mes had moeten verdedigen om zijn belager van zich af te houden.

Het slachtoffer werd bij de vechtpartij door messteken verwond aan de hals en het oor. Officier van justitie W. Suijkerbuijk kwalificeerde maandag het steekincident als een poging tot doodslag. ,,Hij had ook de halsslagader kunnen raken. Dan was het slachtoffer dood geweest.” De officier eiste bij de rechtbank twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, proeftijd twee jaar. Het slachtoffer, die de zitting bijwoonde, vroeg een schadevergoeding van 3.799 euro. De officier vond 2.604 euro, waarvan 2.000 euro smartengeld, toewijsbaar. Verdachte had een aardige slok alcohol op toen hij op de Visserijfeesten zijn (ex) vriendin tegenkwam en met haar over een geldkwestie in discussie ging. Ook het slachtoffer was aanwezig bij de conversatie van het tweetal. Het gekibbel ontaardde tenslotte in een vechtpartij tussen beide mannen. Het gezicht van de verdachte werd daarbij behoorlijk toegetakeld. Hij bleek later zijn neus te hebben gebroken. De Bruênaar wilde naar huis gaan, maar onderweg bedacht hij zich en ging terug. ,,Waarom ben je terug gegaan?”, vroeg rechtbankvoorzitter J. Hopmans. ,,Het waren Visserijdagen. Daar hoor je bij te zijn. Daarom ben ik teruggegaan”, antwoordde hij.

Getuigen hadden gehoord dat hij een mes zou gaan halen. Zelf verklaarde de man dat hij altijd een zakmes bij zich heeft. Omstanders hadden gezien dat hij bij zijn terugkeer het slachtoffer van achteren aanviel en met het mes zwaaiende en hakkende bewegingen maakte. Er stroomde al snel bloed uit het hoofd van het slachtoffer. Verdachte had een andere versie van het steekincident. Al kon hij het zich maar vaag herinneren. ,,Ik was boos. Ik heb hem een duw gegeven. Ik wilde hem terugpakken, maar ik had niet de intentie om te vechten. Het is snel gegaan. Toen hij bovenop me zat, heb ik het mesje uit mijn zak gepakt en gebruikt.” Hij vond dat hij zich had moeten verdedigen. Vast stond dat hij verschillende keren had gestoken. Na de steekpartij had hij het bebloede mes in een putje gegooid. ,,Hij heeft de confrontatie gezocht. Hij is teruggegaan om te gaan matten. Hij heeft bij het slachtoffer snijwonden in hals en oor veroorzaakt. Het had fataal kunnen aflopen”, verwierp Suijkerbuijk het beroep op noodweer van advocaat J. Grootjans. De raadsman vroeg bij een mogelijke veroordeling zijn cliënt een straf op te leggen gelijk aan het voorarrest (87 dagen), een voorwaardelijke celstraf en de maximale werkstraf. De man was al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. Het slachtoffer, die de zitting bijwoonde, had aan de steekpartij gehoorschade en littekens overgehouden. Hij durft ook niet meer te gaan stappen. De messteker bood zijn excuus aan. ,,Ik ben diep teleurgesteld in mezelf.” De rechtbank doet 24 oktober uitspraak.