Logo wereldregio.nl
Zeeuws Vrachtverkeer met camera geregistreerd
Zeeuws Vrachtverkeer met camera geregistreerd

Zeeuws Vrachtverkeer met camera geregistreerd

Van 8 tot en met 14 oktober wordt het vrachtverkeer in Zeeland gemeten. Op verschillende locaties in de provincie staan camera's, in totaal 32 stuks. De gegevens verschaffen inzicht in de (vracht)verkeersstromen in Zeeland. De camera’s hangen onder andere op de brug bij Tholen, de brug bij Sint Philipsland, de Zeelandbrug, de Sloeweg en op verschillende plekken op de grens naar België.

Het onderzoek geeft inzicht in de herkomst, bestemming en routekeuze van motorvoertuigen in Zeeland. Op die manier komen we bijvoorbeeld te weten hoe de vrachtauto’s rijden van en naar de Zeeuwse havens. Gaan ze via de snelweg in Brabant of rijden ze binnendoor over de eilanden? Dat is nuttige informatie in verband met het oog op het toekomstige verkeersbeleid. Als je weet welke routes het meest in trek zijn, kun je mogelijk instrumenten ontwikkelen om het verkeer te sturen en investeringen in het wegennet hierop afstemmen.

Het (vracht)vrachtverkeer in Zeeland wordt elke vier jaar gemeten. Het laatste onderzoek vond plaats in 2012. De afgelopen vier jaar is er flink geïnvesteerd in het wegennet. Denk bijvoorbeeld aan de verdubbeling van de Sloeweg. Aanpassingen in de infrastructuur kunnen ertoe leiden dat de verkeersstromen anders gaan lopen en dat vrachtwagens andere routes kiezen. Het is daarom van belang om opnieuw metingen te verrichten.

De camera’s meten al het verkeer: vrachtwagens, personenauto's en andere voertuigen. De gegevens van de camera's worden geanonimiseerd verwerkt, zodat de beelden niet te herleiden zijn naar voertuigen en personen. De gegevens worden dan ook niet gebruikt om snelheidsboetes uit te delen.