Logo wereldregio.nl

Scharendijke wil eigen boulevard

Het wordt de hoogste tijd dat de gemeente zo snel mogelijk aan de slag gaat met Scharendijke.

Daar is op initiatief van de dorpsraad door de plaatselijke bevolking een ambitieus plan ontwikkeld om het dorp in het vizier van de toeristen te krijgen. Met een Scharendijke Boulevard als blikvanger.

Dorpsraadvoorzitter Rob Venrooij (foto) en mededenker en dorpsgenoot Siemco Louwerse denken dat het nú het moment is om Scharendijke onder handen te nemen. De supermarkt is verplaatst, de recreatieverdeelweg komt er aan én vakantiedorp Brouwerseiland komt steeds dichterbij.

Kansen voor het dorp, denkt Venrooij. Maar alleen als het dorp onder handen genomen wordt. Met het plan Van Strand tot Strand moet het gebied tussen Westenwind en de Napoleonschuur opgewaardeerd worden. Nu is het een onsamenhangend gebied. Fietsers moeten er vrij spel krijgen. Flaneren langs de Grevelingen.

Tegelijkertijd moet het dorp, dat een stuks verkeersarmer gaat worden, een metamorfose ondergaan. ,,Meer gericht op wandelen in het dorp,” aldus Venrooij. Het is niet de eerste keer dat er een visie door het dorp zelf wordt opgesteld. Maar daar bleef het vaak bij. Maar wat Venrooij betreft komt daar nu verandering in. Formeel staat het dorp bij de gemeente op voor 2019. Te laat vinden de twee.

Volgens Louwerse hebben burgemeester en wethouders enthousiast op de plannenmakerij gereageerd. Maar wat terughoudend waar het de uitvoering betreft. Het draait om geld en ambtelijke capaciteit. De dorpsraad grijpt nu toch de gelegenheid aan om de politiek te vragen versneld met het dorp aan de slag te gaan.

Onderdeel van de plannen zijn ook de bouw van starterswoningen. Daaraan is behoefte en die zal groter worden als de werkgelegenheid rondom Brouwerseiland gaat toenemen. Overigens neemt de dorpsraad formeel geen standpunt in over de komst van het vakantiepark. ,,De helft in het dorp is voor, de helt tegen. Dus wij zijn neutraal,” aldus Vernooi.

op de foto Rob Vernooi