Alzheimercafé met optreden Ernst Buning
Alzheimercafé met optreden Ernst Buning

Alzheimercafé met optreden Ernst Buning

Algemeen

In de wetenschap, dat dementie zich tot 2040 nog zal verdubbelen, mag worden aangenomen dat Schouwen-Duiveland tegen die tijd enkele duizenden patiënten zal hebben.

Vandaar dat de gemeente dementie-vriendelijk wil worden en nu al begonnen wordt met informeren van de samenleving. Zaterdag 1 oktober met een Alzheimercafé met een optreden van Ernst Buning.

Dat is in de bibliotheek in Zierikzee van 14.00-15.30 uur. Volgens Wilma Jansen van de welzijnsorganisatie SMWO moet er de komende jaren fors geïnvesteerd worden in kennis. Ze maakt zich ook zorgen over alleenstaande ouderen, die met dementie te kampen hebben. Het ziektebeeld is zowel in aard als ontwikkeling grimmig. Maar de samenleving lijkt het nog onvoldoende te zien. En wie het overkomt heeft niet zelden moeite met het erkennen en onderkennen van het ziektebeeld. Dat kan tot lastige situaties leiden. Kennis is van belang.

Zo zie je bedrijven personeel nu opleiden om het te signaleren. Dat gebeurt in bijvoorbeeld supermarkten maar ook in het openbaar vervoer. En vooral ook leren hoe je met deze mensen moet omgaan en waar je met je zorgen terecht kunt. ,,Mensen wonen steeds langer zelfstandig. Dat is goed, maar niet voor iedereen. Soms zou je mensen de veilige omgeving van een verpleeghuis willen geven.”

Maar hoe het ook zal gaan, vaak begint het met de zorg thuis. Door de partner als het even kan of andere naasten. ,,Dat kan behoorlijn aangrijpend zijn. Juist voor deze mensen is het van belang, dat ze ervaringen kunnen delen,” legt Wilma Jansen uit. Het Alzheimercafé kan daarin een rol vervullen.

Aan de hand van liedjes en korte verhalen vertelt zanger en schrijver Ernst Buning zijn verhaal. Het verhaal over zijn vrouw, die dementeerde en uiteindelijk overleed. Buning wil met zijn optredens bijdragen aan meer begrip voor mensen met dementie en voor degenen die voor hen zorgen. De verhalen en liedjes zijn herkenbaar en nodigen uit ervaringen te delen.

Jansen bekommert zich vooral om de mantelzorgers rondom dementeren. Met de Vrijwillige Thuiszorg biedt ze deze mensen ondersteuning. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, want niet iedereen is of voelt zich geschikt om deze zorg te verlenen.

Meer nieuws