MZC'11: wel het eerste doelpunt, nog geen punten

In één minuut zag MZC’11 een mogelijke en zo gewenste driepunter als sneeuw voor de zon verdwijnen. In die zestig tellen was VVGZ vreselijk effectief en kantelde de wedstrijd honderdtachtig graden.

Het was MZC’11 dat zichzelf zaterdag tegen VVGZ (1-3) op sportpark Den Hogen Blok volledig de das om deed. ,,Jammer van die persoonlijke fouten”, verklaarde MZC’11-doelman Jurgen Schoenmakers. ,,Net als vorige week. Die moeten eruit.” Het begon met een overtreding van rechtsback Lars Holm - voor het eerst dit prille seizoen in de basis en al gemaand om gewisseld te worden – die in het strafschopgebied aan de noodrem trok door een aanvaller van VVGZ te vloeren. De (Belgische) scheidsrechter was resoluut. De penalty werd feilloos benut. Schoenmakers: ,,De overtreding was niet nodig geweest want Freek Torensma kon nog bijsluiten”. Meteen vanaf de aftrap van de thuisploeg ging het weer mis omdat verdediger Jesse van der Linden een bal niet goed onder controle kreeg. De bal verdween pardoes voor de voeten van een VVGZ’er Kammerman die de 1-2 binnenschoof. ,,In de tweede helft maken we twee persoonlijke fouten”, zo blikte Schoenmakers terug op die eerste twee tegengoals. Je zou de treffers van de Zwijndrechtse koploper bagatelliseren door te stellen dat VVGZ tot en met de zeventigste minuut weinig tot niets in te brengen had. In het eerste bedrijf had het daar toch alle schijn van. Ook de geschorste VVGZ-speler Dimitri Hooftman gaf toe dat MZC’11 voor de pauze voetballend beter was. Schoenmakers: ,,Het ging redelijk goed en de verdediging stond ook goed”. In tegenstelling tot de eerste twee wedstrijden had trainer Alexander van Keulen drie wijzigingen in zijn basiself aangebracht: Holm voor Melchior Coolbergen, de van Goes overgekomen Rob Schalkoort voor ex-Kloetinge-speler Jeroen de Wild en Schoenmakers voor Niels Zoutewelle. Een eerste conclusie: MZC’11 werd er niet sterker van. In de persoon van Ingmar Quist werd met het basisteam tegen VVGZ wel de eerste treffer van het seizoen gemaakt. De aanvaller kreeg na een fout van de vijandelijke defensie redelijk wat tijd om aan te leggen en scoorde vanaf randje strafschopgebied keurig met links in de linkeronderhoek: 1-0. Natuurlijk was er ontlading omdat MZC’11 in de eerste twee duels in de eerste klasse niet tot scoren kwam. Voor rust kreeg MZC’11 nog twee aardige kansen. De grootste leek in de maak door Schalkoort, maar vrijstaand voor de VVGZ-doelman kreeg hij de bal niet van Sven Heijboer. Tekenend voor de vorm van VVGZ was dat ze pas in de 54e minuut echt gevaarlijk werd. Tot de gelijkmaker drong ze wel meer aan, maar MZC’11 bleef solide stand houden. Tot die ‘fatale’ minuut waarin veel misging en de thuisploeg kon fluiten naar drie punten waar een punt zonder meer op zijn plaats was geweest. Om de gelijkmaker te forceren in de laatste seconden stond Schoenmakers bij een corner in het andere strafschopgebied. De bal werd verwerkt door VVGZ, naar voren geschoten en een leeg doel was haar deel: 1-3. ,,Vandaag spelen we een goede, eerste helft. Als we zo blijven voetballen, komen de punten wel. Maar dan moeten de persoonlijke fouten er wel uit”, benadrukte Schoenmakers nogmaals. ,,Vandaag kregen we kansen. Daarop moeten we voortborduren.” Of Schoenmakers tegen de tijd dat de kansen goed benut worden, nog in de goal staat, is de vraag. Waar Van Keulen in de eerste twee duels voor nieuwkomer Niels Zoutewelle koos, krijgt Schoenmakers deze en volgende week de kans zich te bewijzen. ,,Ik kan er niets over zeggen”, hield de doelman zich aanvankelijk op de vlakte. ‘Je hebt er toch wel een mening over’, kreeg Schoenmakers te horen. Dan, enigszins cryptisch: ,,Het is aan de trainer. Als de keuze die hij kon maken niet gerechtvaardigd was op basis van de voorbereiding, dan moet hij dit doen. Dan vind ik het een goede keuze.”