Pastor Verdaasdonk al zestig jaar actief
Pastor Verdaasdonk al zestig jaar actief

Pastor Verdaasdonk al zestig jaar actief

Algemeen

Zestig jaar inmiddels is pastor Anton Verdaasdonk verbonden aan zijn katholieke kerk.

Eerst als pastoor, maar sinds 1996 als vrijwillig pastor. En de 86-jarige gaat door met wat hij nog steeds zijn ‘missie’ noemt. Kerkdiensten leiden in Zierikzee en Haamstede en op bezoek bij mensen. Want aandacht geven aan mensen is in zijn ogen ‘ongelofelijk belangrijk’. Op 2 oktober komt bisschop Jan Liesen van Breda de viering bijwonen.

‘Gewijd en toegewijd’ noemt Verdaasdonk het zelf. Al 33 jaar is hij actief in Zierikzee. Hij herinnert het zich nog goed. Als jonge priester wilde hij op missie en dat bracht hem in Mozambique. Zes jaar werkte hij er totdat een aanvaring van een rechtlijnige bisschop daar een einde aan het avontuur maakte. Via de standplaats Breda liet de toenmalige bisschop Ernst hem weten ,,wel een plekje in Zierikzee” voor hem te hebben.

,,Ik moest het op de kaart opzoeken,” lacht hij nu. Als pastoor van het katholieke erfdeel op Schouwen-Duiveland ging hij op missie naar Zeeland. ,,Ja, zo zag ik het wel inderdaad. Een missie.” De katholieke kerk stelde niet veel meer voor op het eiland. Volgens Verdaasdonk vooral te wijten aan zijn voorganger, die een te grote afstand tot de kerkgangers had. Verdaasdonk wilde het anders doen en deed dat ook. Onder zijn ‘leiding’ groeide de kerk weer. Zeker de restauratie van de pastorie en de kerk zelf hebben daar in zijn ogen ook toe bijgedragen.

Nu moet hij lijdzaam toezien, dat de kerken leeglopen. In Zierikzee komen er nog zo’n honderd mensen, in Haamstede – door het toerisme – soms wat meer. Hij denkt niet dat mensen persé minder geloven. ,,Nee, je ziet bij een uitvaart dat mensen toch een kerkelijke ceremonie op prijs stellen. Dat is soms wel vermoeiend. Je doet het voor mensen, die je lang niet gezien hebt en waarschijnlijk na de begrafenis ook niet meer.”

Toch doet hij het. Want pastor Verdaasdonk kent de mensen in zijn kerk goed en wil graag iets voor ze betekenen. Dus gaat hij vrijwel dagelijks op zijn scooter naar de parochianen toe. Ze een bezoek brengen, praten over wat de mensen meemaken. Het is in zijn ogen een teken van deze tijd dat mensen egocentrisch geworden zijn. Teveel alleen met zichzelf bezig. En dat terwijl het geven van aandacht zo belangrijk is. ,,Ook voor de mensen die het kunnen geven.” En al valt het in zijn beleving op Schouwen-Duiveland nog mee met de manier waarop mensen elkaar aandacht geven, baart het hem wel zorgen.

Hij wil het goede voorbeeld geven door het wel te doen. Misschien daarom is hij ook zo blij met de huidige paus Franciscus. Die zet zich nadrukkelijk in voor de armen. En goed voorbeeld doet goed volgen wat hem betreft. Het sterkt Verdaasdonk nog steeds in zijn werk.

Vanuit zijn woning in de Regenboogstraat in Zierikzee gaat hij op pad. De statige pastorie moest hij verlaten toen zijn opvolger kwam, die overigens zeven parochies moet bestieren. Door de vrijwillige inzet van pastor Verdaasdonk kan de kerk toch aandacht aan Schouwen-Duiveland geven. ,,In Teteringen staat een bejaardenhuis voor priesters. Daar kan ik naartoe als ik ga stoppen. Maar ik ga graag nog door. Ik heb hier in mijn huis geen geranium op de vensterbank staan om erachter te gaan zitten.”

Meer nieuws