B en W willen af van het Tempeliershuis
B en W willen af van het Tempeliershuis

B en W willen af van het Tempeliershuis

Algemeen

Burgemeester en wethouders willen het oudste pand uit de stad -het Tempeliershuis in de Meelstraat van Zierikzee- verkopen.

In 1954 kocht de gemeente Zierikzee het pand ‘De Haene’, ook bekend als het ‘Tempelierenhuis’, aan de Meelstraat 1 / Poststraat 4 in Zierikzee. Het is daarna steeds verhuurd geweest ten behoeve van een loodgieterswinkel en – de laatste jaren – als boekwinkel. Sinds najaar 2015 staat het leeg. Een goed moment voor oriëntatie op de toekomst van het pand.

"In het pand is geen gemeentelijke of maatschappelijke functie gehuisvest en het ziet er ook niet naar uit dat dit gaat gebeuren. Het pand is sinds 1966 weliswaar een rijksmonument, maar dit enkele feit achten wij onvoldoende om het in eigendom te houden." Van de 830 monumenten op Schouwen-Duiveland –waarvan ruim 560 in Zierikzee- zijn er per saldo slechts een kleine 30 in gemeentelijk eigendom, waaronder drie stadspoorten, zes molens en elf (kerk)torens. Hieruit blijkt dat een particulier eigenaar evengoed kan zorgdragen voor instandhouding van een (rijks)monument en dus ook van pand ‘De Haene’. Zij overwegen daarom het pand te verkopen tegen een marktconforme prijs. Maar de gemeenteraad mag er ook nog iets over zeggen. B en W: "Gezien de historische betekenis van het pand zou het kunnen zijn dat uw raad een andere opvatting heeft over het eigendom van het pand dan ons college. Daarom willen wij u in de gelegenheid stellen uw eventuele wensen en bedenkingen over ons voornemen tot verkoop aan ons kenbaar te maken."

Meer nieuws