Renessenaar schrijft boek over 'zijn dorp'
Renessenaar schrijft boek over 'zijn dorp'

Renessenaar schrijft boek over 'zijn dorp'

Algemeen

In 1955 kwam Henk Blom (81) naar Renesse en mede door zijn lange tijd in het plaatselijke onderwijs kent hij het dorp van haver tot gort.

Niet zo verwonderlijk dus, dat hij het boek Renesse, veranderingen in de 20e eeuw, heeft geschreven. Zonder de verleiding om te roepen dat vroeger alles beter was. ,,Nee, dat is ook niet zo en ik zou me meteen nog ouder voelen dan ik al ben.”

Met het grootste gemak noemt hij plekjes op die sterk verbeterd zijn en Renesse heeft door haar toerisme winkels en restaurants, die er anders nooit waren geweest voor het 1500 zielen tellende dorp. Hij telt zijn zegeningen en neemt de ‘overlast’ door de recreatie op de koop toe.

Die overlast is wel aanzienlijk minder. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw bivakkeerden jonge vakantievierders nog in een slaapzak op het grasveld bij de kerk. Als ze in de vroege ochtend wakker werden van de kou ging meteen de autoradio aan ,,en lagen wij meteen wakker.” Nu is er natuurlijk ook nog het lawaai als ’s nacht de discotheken gaan sluiten ,,maar dat horen we niet eens meer.”

Blom is blij dat Renesse zich meer en meer tot familiebadplaats begint te ontwikkelen. Vooral onder het regime van burgemeester Gerard Rabelink is die kentering zichtbaar, zo vindt Henk Blom. De tijd dat de ‘natte horeca’ vooral de jongeren aan zich wist te binden is voorbij. De strengere alcoholwetgeving (niks onder de achttien jaar) draagt daar ook toe bij.

In dat opzicht komt Blom’s boek op een kantelpunt in de geschiedenis van het dorp. Met een zogenoemd Masterplan wordt het dorp op de schop genomen en discotheken zoals Club Four maken plaats voor een pizzeria. Renesse maakt een slag en Blom is er blij mee. ,,Niet dat we iets tegen het toerisme gehad hebben. We hebben er allemaal belang bij. Maar zo is het goed.”

Voordat het dorp onder handen genomen gaat worden, heeft Henk Blom het dorp nog eens tegen het licht gehouden in zijn boek. ,,Het verandert nog steeds. Jammer dat ik in het boek bijvoorbeeld niet het nieuwe Badhotel kan laten zien. Dat is echt mooi geworden.” En de opknapbeurt van de Jan van Renesseweg heeft het boek ook niet gehaald; de renovatie staat op voor september van dit jaar.

Toch is Blom niet van plan om zijn energie nog in een volgend boek te steken. ,,Nee, ik ben 81 jaar. Het is wel goed zo,” legt hij uit. Dat weerhoudt hem er niet van alles kritisch te volgen. Dat doet hij met zijn dialectencolumn in Ons Eiland als Endrik. Maar ook door iedereen die het maar horen wil, te zeggen wat hij vindt. Zo vindt hij het bijvoorbeeld jammer dat er bomen gekapt worden, de hij nog met leerlingen heeft geplant. Een stukje nostalgie.

En dat is ook wat het boek de lezer biedt. Veel foto’s van toen en nu en teksten van Blom erbij. Een waardevol document voor wie graag over Renesse leest. Het boek is bij plaatselijke ondernemers te krijgen en is uitgegeven door de Boektant.

Meer nieuws