Logo wereldregio.nl

Zestig monumenten open tijdens Monumentendag

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Op Schouwen-Duiveland zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur circa 60 monumenten te bezichtigen. Ook is er een gevarieerd aanbod aan activiteiten in en rondom de opengestelde monumenten.

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Op Schouwen-Duiveland zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur circa 60 monumenten te bezichtigen. Ook is er een gevarieerd aanbod aan activiteiten in en rondom de opengestelde monumenten.

Dit jaar wordt Open Monumentendag op vrijdag 9 september in de Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven op feestelijke wijze geopend. Tijdens deze opening zijn er optredens en reikt wethouder Jacqueline van Burg de Erfgoedprijs 2016 uit. Iedereen met belangstelling voor Open Monumentendag is van harte uitgenodigd om de opening vanaf 19.30 uur bij te wonen.

Open Monumentendag heeft elk jaar een ander thema. Dit jaar is het landelijke thema “Iconen en Symbolen”. De Plompe Toren in Burghsluis is in het kader van het Open Monumentendag uitgeroepen tot het icoon van Schouwen-Duiveland. Het mooie Zierikzee trekt met haar talloze monumenten jaarlijks veel aandacht op Open Monumentendag. Dit jaar is besloten om voortaan ook andere kernen op Schouwen-Duiveland bijzonder aandacht te geven. Voor 2016 is dit Brouwershaven. Tijdens Open Monumentendag heeft de mooie smalstad een uitgebreid programma aan activiteiten. Deze activiteiten zijn uiteraard terug te vinden in het complete programmaoverzicht.

Om de bezoekers de gelegenheid te geven de Plompe Toren, Brouwershaven en Zierikzee tijdens Open Monumentendag te bezoeken, is er een speciale “Iconen en Symbolen” bustour (met gids) die deze drie plaatsen aandoet. Vrijdag 9 september, de dag vóór Open Monumentendag, is het Open Monumenten Klassendag. Deze dag is bedoeld om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met monumenten en hun geschiedenis. De kinderen krijgen een introductie les op school en bezoeken vervolgens een monument. Het complete programma van Open Monumentendag op Schouwen-Duiveland is vanaf woensdag 24 augustus te vinden op de website van de gemeente Schouwen-Duiveland (www.schouwen-duiveland.nl). Ook is het programmaboekje te verkrijgen bij het gemeentehuis in Zierikzee, de VVV-kantoren in Zierikzee, Haamstede en Renesse en bij de deelnemende monumenten zelf.En WereldRegio bericht er volgende week uitgebreid over.