Logo wereldregio.nl

Bril Vera Lynn voor museum in Haamstede

Aan de Dapperweg in Burgh-Haamstede zit een museum; een heel bijzonder museum dat de moeite van het bezoeken meer dan waard is.

Het brillenmuseum Ogen Tekort van Henk Bergmans. Met een nieuwe blikvanger; een bril van dame Vera Lynn. Bel het museum, maak een afspraak en geniet van het enthousiasme van conservator Henk Bergmans. Bergmans komt uit een bekende Zierikzeese optiekfamilie. ,,Al bijna 40 jaar, ben ik bezig met het verzamelen van oude/antieke brillen. De verzameling is telkens aangevuld met allerlei attributen, die een raakvlak hebben met optiek in de ruimste zin van het woord.” ,,Ik ben klein begonnen. De verzameling was eerst tentoongesteld in een slaapkamer, later werd de garage verbouwd, maar ook die werd te klein. Vrienden en kennissen, die de verzameling zagen, zeiden dat ik deze verzameling niet voor mezelf mocht houden en voor een groter publiek toegankelijk moest maken. Na lang zoeken heb ik een oude schuur gevonden en na maanden slopen, verbouwen en inrichten is deze ruimte nu een heus museum geworden. Het museum wordt verlicht door kristallen kroonluchters en warm getinte vloerkleden uit de Oriënt.” Dat schrijft Bergmans op de website van zijn museum.

En eens in de zoveel tijd dient zich een nieuwe bril aan. Bergmans speurt altijd naar brillen van bijzondere mensen. En sinds kort heeft hij er weer één. Een bril van Vera Lynn, dame Vera Lynn. De vrouw die het vertrouwen op een goede afloop van de Tweede Wereldoorlog symboliseert. Bergmans heeft er hard aan gewerkt. Via via komt hij mensen op het spoor en niet zelden met succes. De koninklijke familie en andere tot de verbeelding sprekende personages. Niet altijd met success. Een felbegeerde bril van Nelson Mandela is er nooit gekomen. Ook een bril van de Paus is er (nog) niet.

Bergmans is een spraakwateral, die mensen enthousiast meeneemt naar zijn passie voor brillen. Het museum is alleen geopend op afspraak. Maar wie hem belt weet zich verzekerd van een enhousiaste man, die honderduit vertelt over zijn levenswerk. Want dat is het wel geworden.