Schapen schieten te hulp bij Zeepeduinen
Schapen schieten te hulp bij Zeepeduinen

Schapen schieten te hulp bij Zeepeduinen

Algemeen

Vanaf half juli gaat een kudde schapen tijdelijk helpen bij het beheer van de Zeepeduinen bij Haamstede.De dieren blijven enkele maanden in dit duingebied. Zij zijn een aanvulling op de reeds genomen maatregelen om vooral de oprukkende Amerikaanse vogelkers een kopje kleiner te maken. Vanwege de aanwezigheid van de schapen geldt nu nog sterker dat wandelaars honden aan de lijn moeten houden.

Twee jaar geleden begon Natuurmonumenten, geholpen door een subsidie vanuit de provincie, aan groot onderhoud in de Zeepeduinen. Oprukkend struikgewas en de snelgroeiende uitheemse Amerikaanse vogelkers bedreigen het fraaie open duinlandschap. Dit najaar wordt dit onderhoud afgerond in het Noordelijke deel van de Zeepeduinen.

Om te voorkomen dat de opengemaakte delen wederom begroeid raken past Natuurmonumenten vervolgbeheer toe. In het gebied loopt al tientallen jaren een kudde van ruim 100 Shetlandpony’s. Sinds dit jaar aangevuld met een tiental Schotse hooglanders. Deze pony’s en runderen doen uitstekend werk.

Op een aantal plaatsen waar Amerikaanse vogelkers is verwijderd, komen nu de zaailingen op van deze boom. ‘Zó massaal dat het oogt als een spinazieveld’, aldus boswachter Stefan Poot van Natuurmonumenten. ‘Ervaring uit andere duingebieden heeft geleerd dat het tijdelijk inzetten van een kudde schapen dit probleem kan oplossen’.

Langzaam maar zeker wordt in de reeds opengemaakte stukken het resultaat van dit onderhoud duidelijk. Boswachter Stefan Poot: ,,het is eigenlijk een simpel verhaal, als je de voorwaarden schept voor de typische duinnatuur, dan krijg je deze ook. In de duingraslanden staan weer volop bloeiende duinplanten. Datzelfde geldt voor de bloemrijke vochtige duinvalleien. Levendbarende hagedissen houden volop kansen, net als de prachtige parelmoervlinder en verschillende soorten orchideeen. Wij voelen ons verantwoordelijk om al dat fraais goed te onderhouden’'.

Meer nieuws