Vraag naar mosselen onverminderd groot
Vraag naar mosselen onverminderd groot

Vraag naar mosselen onverminderd groot

Algemeen

De vraag van de consument en de restaurants naar mosselen blijft onverminderd groot. Na het aantreffen van het giftige neurotoxine tetrodotoxine in enkele percelen heeft de liefhebber van deze schelpdieren zich niet uit het veld laten slaan.

Dat is de reactie van Wouter van Zandbrink van de Vereniging van Mosselhandelaren. De sector heeft op dit moment volop werk om de consument via de media duidelijk te maken, dat alle mosselen die bij de consument terecht komen veilig zijn. Het probleem zit ‘m in een paar percelen in het oosten van de Oosterschelde. Relatief ondiep water is daar besmet.

Daar heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het gif gemeten en meteen maatregelen genomen. Consumenten moeten er zeker geen mosselen gaan rapen. ,,Wij staan volledig achter de maatregelen van de NVWA. Dit is ons aller belang.”

Het probleem voor de mosselvissers is wel, dat zij de mosselen nu vanaf de boot op land moeten zien te krijgen om ze daar te verwateren. Want verwateren in open percelen is tijdelijk verboden. Dus worden er creatieve oplossingen gezocht om dat snel en efficient te doen. ,,Dan moet je bijvoorbeeld met kraantjes de mosselen van de boot halen. Dat kost tijd en dat terwijl de vraag vergelijkbaar is met vorig jaar rond de opening van het mosselseizoen. Maar ze zijn creatief hoor,” aldus Van Zandbrink.

De berichten over het gif konden niet op een ongelukkiger moment komen. Het mosselseizoen is deze week van start gegaan en Bruinisse maakt zich op voor de visserijdagen, half juli. Maar vooralsnog lijkt het de consument niet te deren. Ook de buitenlandse consumenten niet, die in de regel gevoelig zijn voor berichten als deze. Van Zandbrink kondigt wel onderzoek aan naar de oorzaak van de aanwezigheid van het gif.

De mosselsector neemt eveneens uit voorzorg extra maatregelen, zodat de voedselveiligheid blijft geborgd van de mosselen die in de handel komen. Reden voor de tijdelijke sluiting is de vondst van de neurotoxine tetrodotoxine (TTX) bij monsters uit deze gebieden. De NVWA bemonstert wekelijks alle productiegebieden in het kader van het geldende voedselveiligheidsprogramma Schelpdieren. Zodra nieuwe monsters aantonen dat de scheldieren uit de gebieden weer vrij zijn van TTX dan stelt de NVWA de gebieden weer open. De bewuste gebieden – Oosterschelde Oost en Oosterschelde Noord – zijn nagenoeg geen productiebieden voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen. In het gebied liggen wel de zogeheten verwaterpercelen, ook ‘natte pakhuizen’ genoemd. De mosselsector neemt uit voorzorg extra monsters van mosselen op deze percelen. Deze mosselen komen pas in de handel als de analyse-uitslagen goed zijn.

Foto: Wouter van Zandbrink

Meer nieuws