Omstreden' film Renesse in première in FiZi

Algemeen

De film ‘Renesse’ van de jonge regisseur Willem Gerritsen gaat donderdag 7 juli landelijk in première en zal vanaf die dag ook in filmtheater fiZi in Zierikzee driemaal te zien zijn. Het gaat over de neven Bas en Thijs die samen met twee vrienden de laatste wens van opa Jack willen uitvoeren: zijn as afschieten vanaf het strand in Renesse. Vier jongens dus die ‘een hete zomer in Zeeland’ hopen te beleven. Een belangrijkste missie is vooral ‘meiden versieren’.

Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland was niet blij toen hij vorig jaar hoorde over de plannen. Een film over liederlijke en zedeloze taferelen in Renesse zou voor de beeldvorming misschien slecht kunnen uitpakken, vreesde hij. Voor deze film zijn overigens helemaal geen opnamen in Renesse gemaakt. De afgelopen winter is er voor gefilmd in Portugal. Verder zijn er opnamen gemaakt bij een danspodium in Goes en tijdens een autorit over de Pijlerdam en langs Burgh-Haamstede. De hoofdrollen worden gespeeld door Niek Roozen, Simon Kindermans, Sam Doets en de uit Middelburg afkomstige Martijn van Eijzeren.

Op verzoek van distributeur Dutch Filmwork werd in fiZi al een sneak-preview van deze film gegeven voor tien jongeren om wat meningen binnen de doelgroep te peilen. ,,He is best een grappige film, maar niet echt om je druk over te maken en er is weinig overeenkomst met onze eigen beleving in Renesse’’, luidde kort samengevat hun reacties.

Filmtheater fiZi maakt graag gebruik van de mogelijkheid de film ‘Renesse’ tijdens het landelijk premièreweekend driemaal te vertonen: op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 juli steeds om 19.30 uur. ,,We bieden daarmee alle belangstellenden graag de gelegenheid een eigen mening over deze film te vormen’’, zegt voorzitter Remko Delfgaauw van fiZi. Kaarten kunnen gereserveerd worden via: www.fizi.nl

Meer nieuws