‘Ga met de jachthaven buitengaats’
‘Ga met de jachthaven buitengaats’

‘Ga met de jachthaven buitengaats’

Algemeen

Stop met Brouwerseiland. Leg een jachthaven buitengaats aan ter hoogte van de sluis in de Brouwersdam.

Zet daar permanent te bewonen huizen neer. En richt het gebied in de Grevelingen meer bescheiden in; toegankelijk voor het grote publiek.

Dat stelt Harrie Demandt. Hij woont al een aantal jaren op zijn boot in de Grevelingen. Met argusogen volgt hij de plannen voor Brouwerseiland, dat een deel van de Grevelingen in zijn beleving ‘afpakt’ van de bestaande gebruikers. Volgens Demandt kan dat anders.

Bescheiden ontwikkelingen in de Grevelingen; een verbinding leggen tussen West Repart, Brouwerseiland en Port Zélande. Demandt is niet tegen recreatieve ontwikkelingen, maar vreest dat Brouwerseiland als beleggingsobject niet tot zijn recht zal komen. En hij vreest dat de huidige recreanten het veld moeten ruimen. Dus nieuwe ontwikkelingen voor de mensen met geld buitengaats. ,,Lijkt me voor deze mensen ook veel interessanter. Technisch kan het. En bouwen aan de Brouwersdam kan geen bezwaar. De Brouwersdam is al ‘men-made’.

Demandt hoopt dat de gemeenteraad zijn plannen wil bekijken voordat het finale besluit over Brouwerseiland wordt genomen.

Zijn visie:

Een alternatief voor het beoogde ‘BROUWERSEILAND’

In de afgelopen maanden is gebleken hoeveel weerstand bovengenoemd project bij de burgers en de recreatieve gebruikers van de Middelplaathaven oproept. Maar er zijn ook voorstanders. Zij hameren op het aantal werkplekken, na realisatie, het project zou opleveren. Die zullen er zeker zijn maar over de hoeveelheid heb ik zo mijn twijfels. Nu de tegen argumenten; Bij het realiseren gaat heel het groene gebied Middelplaat en Kabbelaarsbank tegen de vlakte. Voor dat alles na de eventuele realisatie weer groen is zoals nu, gaan er zeker in totaal15 tot 20 jaar overheen. Eerst worden de eilanden gebouwd dan wordt de infrastructuur aangelegd en dan pas gaat men bouwen. Wanneer dan eindelijk de geplande vakantie woningen klaar zijn, zijn we mogelijk 10 jaar verder en al die tijd is het gebied, eerst een bouwput en daarna min of meer wel aangeplant maar toch nog steeds een bouwput.Niemand kan dan gedurende die tijd nog van enige voorzieningen zoals we die nu kennen gebruik maken.

De vakantiewoningen zoals gepland zijn naar mijn mening te duur en het zijn er te veel. Volgens Dhr.Zeelenberg in het NRC van 11 mei jl. liggen ze in de prijsklasse van af € 300 000,- tot 1 300 000,- Dit is alleen maar voor beleggers interessant want mensen die een gemiddelde prijs van rond de € 800 000,- kunnen betalen hebben vast en zeker ergens in een warm land een vakantie woning. Verhuur is dan de optie…. Maar de huur van een vakantiehuis in de prijsklasse van die € 800 000,-is er een waar de gewone man met een goed salaris meerdere maande voor moet werken. Mensen die dat butget wel hebben nemen het vliegtuig naar een warm land… Dus dit is ook geen optie.

Blijft leegstand alleen over in de hoop dat na een aantal jaren de belegger zijn geld bij verkoop weer terug ziet.De mensen die het wel kunnen betalen en er ook gebruik van maken van hun nieuwe aanwinst zie je alleen in het weekend, want door de week moeten ze werken. Het zal dus meestal stil zijn op het “Brouwerseiland”… Neem maar eens een kijkje op een doordeweekse dag op het park bij de punt. Nauwelijks publiek!!!!....Is dat wat we willen…. Leegstand…. Nu is het in de zomer gezellig druk op de Middelplaat, Kabbelaarsbank en in de surfplas. In aantallen toch al snel 1500 mensen. Straks een paar honderd en dan alleen in de weekends als het mooi weer is.Moeten we de Brouwersdam, betaald door de belasting betaler, en met de mogelijkheden van nu voor velen, inruilen voor een paar beleggers en mogelijk ook buitenlanders en misschien wel mensen van bedenkelijk allooi?????.... Nee zou ik zeggen!!!!.... Oh ja en wat te denken als er een verkeerde belegger bij zit met bodyguards voor de deur en met rare bobbels in hun broekzak.!!!!. Er zijn bij die dure optrekjes ook ligplaatsen gepland en nog een jachthaven samen goed voor zo’n 500 Ligplaatsen. En wat nu als er veel van die grote jachten verschijnen met (te)veel vermogen, ende eigenaar z’n boot aan de anderen gaan showen en met volgas over de Grevelingen gaat varen met alle gevolgen van dien voor de kleine bootjes!!!!!

Ik heb me laten vertellen dat de bruggen tussen de eilanden zeker 8 mtr doorvaart hoogte krijgen om de boten te kunnen laten passeren zonder dat er beweegbare bruggen nodig zijn! En wat te denken van de uitspraak van de Hr. Zeelenberg, weer uit Het NRC van 11 juni jl., dat de mensen op het terras kunnen genieten van een rose-tje van € 339,-!!!!!! Per fles zal hij toch hopelijk bedoelen!!! De gewone man kan een uitje naar Brouwerseiland wel vergeten. Kortom zoals het er nu voorstaat wordt de halve Grevelingen verkwanseld aan een stelletje rijken en mag de gewone man van een flinke afstand alleen maar toekijken. Ja hij mag als passant in een van de geplande 100 passanten ligplaatsen een nachtje overnachten. of het visbootje te water laten,maar dan allemaal tegen markt conforme prijzen aldus Dhr. Hendrix van Boskalis. En in het licht van de voornoemde uitspraken van Dhr. Zeelenberg zal dat een niet mis te verstane prijs zijn.Kortom De Grevelingen wordt straks niet meer voor de doorsnee bezoeker zoals nu, en zullen de bestaande Jachthavens nog verder leeg lopen zoals nu al gebeurt naar verluidt!!!!....

Ik heb eigenlijk nog geen argumenten kunnen verzinnen of van mensen gehoord, dat dit project in zijn huidige vorm, zoals op internet gepresenteerd, moet doorgaan, behoudens dan een er een paar werkplekken gecreëerd worden NU DAN MIJN IDEE HOE HET WEL ZOU KUNNEN!!!!! Zie mijn schets van de Middelplaat zoals ik denk dat er voor iedereen een plek is.Ik verdeel de haven in 2 delen gescheiden door een kanaal richting de bestaande loswal, welke dan ook gehandhaafd blijft. Kan er ook nog zand worden aangevoerd.Het deel tegen de Brouwersdam laat ik zoals het is, alleen afgescheiden door een schiereiland met golfbrekers en verder uitgebreid met meer ligplaatsen voor kleine en grote schepen. Het groene schiereiland naast de uitloop van het sluisje kan nog wat uitgebreid worden en blijft groen. In dit groene gebied kunnen kavels worden vrijgemaakt voor vakantiehuizen als ook voor de benodigde infrastructuur. Eventuele ligplaatsen voor die huizen zouden aan een aparte steiger voorzien kunnen worden. In dit havengebied zouden dan ook de geplande camperplaatsen ed gemaakt kunnen worden. De bestaande ligplaatsboxen voor schepen langer dan 15 mtr. zou wat uitgebreid kunnen worden. De plaatselijke vissers de marine duikopleiding schepen kunnen dan nog steeds ligplaats vinden. Op het nieuw te creëren schiereiland kunnen in de goedkopere klasse vakantiehuizen gebouwd worden en zo ook aan de andere zijde grenzend aan het groene schiereiland. Iets zoals in Hellevoetsluis gedaan is. Mensen kijken nl. graag naar bedrijvigheid op het water. Deze huizen zouden mogelijk voor vaste bewoning geschikt moeten zijn om verpaupering tegen te gaan.

Zo ontstaat er een nieuwe kleinere haven maar bovenal ook veiligere haven want het kan er nu ook in de haven behoorlijk spoken. Aan de andere kant van het toeleidend kanaal zou de haven voor een deel gedempt moeten worden met daarin dan weer baaien. De oevers van die baaien zouden dan verkaveld kunnen worden in verschillende prijsklassen maar allemaal met stijger van klein tot groot. Mensen kunnen dan zelf huisje of iets van dienaard plaatsen, wel gereguleerd uiteraard. De bestaande haven Kabbelaars bank laat ik in takt zij het dat de golfbreker en de begroeiing wel verbeterd moet worden. De noordelijke pier bij de ingang van de bestaande haven zou ik wel wat uitbreiden zodat vooral daar de duurdere vakantie woningen gerealiseerd kunnen worden. Die hebben dan mooi uitzicht over de Grevelingen. Zo krijgt iedereen van kleine man tot de rijkere burger de mogelijkheid van de Grevelingen te genieten een gebied wat van ons allemaal is.!!!!!! In mijn voorstel hoeft de surfhoek ook helemaal niet weg omdat de bebouwing laag blijft en de begroeiing eveneens laag kan blijven.

In dit voorstel blijft het aanzicht vanaf het water van de Grevelingen zoals het nu is en is de bouwtijd zeer kort. Om aan de bouwdrift van Brouwerseiland BV tegemoet te komen zou de geplande jachthaven van Ca.400 schepen beter aan de zeezijde van de dam aangelegd kunnen worden. Er is al een voldoende diepe geul langs Schouwen zodat jachten direct toegang tot de zee hebben en de havens aan de Belgische kust als dagtocht gevaren kunnen worden. Maak die haven groot genoeg zodat vissersschepen Er ook een thuishaven vinden want het Slijkgat is ook niet alles, en dat moet steeds uitgebaggerd worden. Langs die haven zouden dan promenades huizen hotel en winkels gerealiseerd kunnen worden. De plek voor zo’n haven is naar mijn idee direct naast het sluisje. Omdat de dam door de mens is gemaakt is die in mijn ogen geschikt om verder te bebouwen, maar van de natuurlijke kusten zoals Schouwen en Goeree moet je afblijven!!!!.... Die moeten blijven zoals ze zijn.!!!!!....

Zo heb ik nog meer ideeën voor de watersporter en de recreant maar daarover de volgende keer.

Ing H.G.H. Demandt

Meer nieuws