Gemeentelijke informatie AZC
Gemeentelijke informatie AZC

Gemeentelijke informatie AZC

Algemeen

Ook de gemeente Schouwen-Duiveland wil haar verantwoordelijkheid nemen in het vluchtelingenvraagstuk waar Nederland zich voor geplaatst ziet.

(tekst gemeente) Samen met de overige gemeenten in Zeeland staan wij voor de opdracht om in onze provincie 2500 opvangplaatsen te realiseren voor vluchtelingen. De gemeente heeft onderzocht op welke locaties wij eventueel mensen op zouden kunnen vangen. Hierbij is eerder al de keuze gemaakt dat we een opvangplaats dienen te vinden in Zierikzee, omdat dit de grootste kern met de meeste voorzieningen op ons eiland is. Inmiddels heeft de gemeente drie locaties aangedragen bij het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers (COA). Hier kunt u op een aantal veel gestelde vragen het antwoord lezen.

Welke drie locaties heeft de gemeente aangedragen bij het COA? Na zorgvuldige overweging is de gemeente uiteindelijk tot drie locaties gekomen. De eerste is het stuk landbouwgrond in de hoek N59 (1), Zandweg en Oudeweg, tegenover het gemeentehuis. De andere twee locaties zijn de boomgaard aan de Oudeweg (2) en het bedrijventerrein Gouwepoort aan de Platteweg (3).

Waarom heeft de gemeente juist deze locaties aangedragen?

?Het college heeft onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor de opvang van vluchtelingen. Hierbij is gekeken naar randvoorwaarden zoals de grootte van de locatie en of er voorzieningen in de buurt zijn zoals openbaar vervoer, scholen en winkels. Het college heeft gezocht naar plekken waar op dit moment of binnenkort geen nieuwe ontwikkelingen worden gestart. Ook locaties middenin een woonwijk kwamen niet in aanmerking. Hoe gaat het nu verder?

Het COA gaat de drie voorgestelde locaties bezoeken en bekijkt of zij voldoen aan de eisen die het COA stelt. Zo mag een locatie niet vlakbij open water liggen en moeten voorzieningen als openbaar vervoer, supermarkt en scholen goed te bereiken zijn. Andere eisen hebben te maken met de realiseerbaarheid van tijdelijke huisvesting op deze plek. Denk daarbij aan de aanleg van drinkwater, riolering en elektriciteit.

Als het COA een of meerdere locaties geschikt acht, worden er gesprekken gevoerd met de gemeente over de voorwaarden waaronder opvang kan plaatsvinden en op welke locatie. Het gaat dan om zaken als aantal mensen en duur van de opvang. Pas als hierover overeenstemming is bereikt, gaat er een voorstel naar de raad die hier vervolgens een definitief besluit over neemt. Opvang komt hoe dan ook maar op één locatie. Is het al zeker dat er opvang gaat plaatsvinden? Neen, pas als er zekerheid is over de locatie en als de voorwaarden voor opvang bekend zijn neemt de gemeenteraad een besluit. Gaat op deze drie locaties opvang plaatsvinden? Als er opvang gaat plaatsvinden, is dat op één locatie. Wanneer gaat de opvang plaatsvinden? Voordat de tijdelijke huisvesting kan worden ingericht en de mensen kunnen komen gaat er nog heel wat aan vooraf. Er moeten procedures worden doorlopen, voorzieningen als elektriciteit en water moeten worden aangelegd en er moeten tijdelijke wooneenheden worden gebouwd. Het is nu niet met zekerheid te zeggen hoe lang het duurt voordat de locatie helemaal klaar is voor opvang. Hoe ziet de groep er uit die gehuisvest gaat worden? Hierover is nu nog niets bekend. Het COA kan hierover ook nog geen uitspraken doen. Hoeveel mensen worden opgevangen? Hierover is nu nog niets bekend. Voor hoe lang worden de mensen gehuisvest? Hierover is nu nog niets bekend. Hoe ziet die huisvesting er uit? Er komen tijdelijke wooneenheden. Hoe deze er precies uitzien is nu nog niet bekend. Kan ik wat betekenen ? Wanneer duidelijk is dat de opvang doorgaat en wanneer dat gaat gebeuren, gaat de gemeente in gesprek met maatschappelijke organisaties en vrijwilligers om te bespreken welke bijdrage zij kunnen leveren. U wordt hierover nog geïnformeerd. Wat als de locaties afgekeurd worden door het COA? Daar is nu nog niets over te zeggen. Wanneer en hoe worden wij ingelicht als er daadwerkelijk vluchtelingen komen? Er wordt een draagvlakonderzoek gehouden onder alle inwoners van Zierikzee. De inwoners worden hierover per brief geïnformeerd. Het onderzoek zal lopen van 7 juli tot en met 21 juli. De resultaten worden meegenomen in de besluitvorming. Deze zal naar verwachting pas na de zomer plaatsvinden. Hebben wij als inwoners nog iets te zeggen over de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen?

Op dit moment denkt de gemeente na over de manier waarop wij de inwoners om hun mening kunnen vragen. Zodra hier meer over bekend is en over de geschiktheid van de locaties, wordt u hierover geïnformeerd. Houdt u vooral de gemeenterubriek in de WereldRegio en de gemeentelijke website in de gaten. Waar kan ik met vragen terecht? Zoals u kunt lezen is er op dit moment nog veel onduidelijk. Wij hebben zoveel mogelijk vragen en antwoorden voor u verzameld. Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur bellen met 0111 452 114. Voor algemene informatie over de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen kunt u ook terecht op de website van het COA: www.coa.nl.

(tekst gemeente)

Meer nieuws