CDA organiseert economiedebat in Renesse
CDA organiseert economiedebat in Renesse

CDA organiseert economiedebat in Renesse

Algemeen

Provinciebestuurder Jo-Annes de Bat komt dinsdag 21 juni naar Renesse voor een economiedebat van het CDA.

In vakantiepark Zonnedorp willen de christendemocraten alle facetten van de lokale economie de revue laten passeren.

Daniel Joppe, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad, belicht graag de kansen van het eiland. In de recreatie bijvoorbeeld. De tijd, dat de toeristen in slechts zes weken het eiland bevolkten ligt al langer achter ons. ,,Eigenlijk hebben we nu nog maar twee stillere periodes. Maar springen alle ondernemers daar voldoende op in?” vraagt Joppe zich af.

En dat is wel nodig, want volgens hem is de crisis weliswaar geschiedenis, maar ,,is het consumentenvertrouwen nog broos. Ze voelen zich nog niet echt vrij om hun geld te spenderen.” Zeeland loopt in dat opzicht altijd wat uit de pas. De crisis kwam later, maar sijpelt ook langer na. ,,Ondernemers kunnen meer dan nu inspringen op de aanwezigheid van de toeristen.”

Ook ziet Joppe kansen voor wat betreft de zorg. Nieuwe initiatieven dienen zich aan, maar hoe gaat de gemeente daarmee om. Bekend is de strijd die Oud Bommenede moet leveren om zorgwoningen neer te zetten in Zonnemaire. De initiatiefnemers zeggen stuk te lopen op ambtelijke weerstand. Zonder zich over dit voorbeeld te willen uitspreken ziet Joppe liever een overheid die ,,wat brutaler en creatiever’’ opereert en niet altijd de meest risicoloze weg kiest. Dat geldt wat hem betreft zeker voor het aanbestedingsbeleid, waarbij kleine lokale ondernemers vaak de boot missen.

Maar ook het platteland is een thema. Op initiatief van het CDA is door de gemeente geld vrijgemaakt om het buitengebied op snel internet te krijgen. Veel bedrijven zitten in de polder en ontberen eigentijds internet. Dat belemmert bedrijven in hun ontwikkeling. ,,Ook de agrarische bedrijven, die veel administratie moeten voeren.”

Met een bredere N59 kan Schouwen-Duiveland het bedrijfsleven beter bedienen. Maar ook mensen uit de Randstad verleiden om hier te komen wonen. ,,Die psychologische afstand moet weg. Wij zijn zo in Rotterdam, maar vanuit de Randstad wordt het nog als een hele reis ervaren.”

Onderwerpen genoeg dus voor een debat over de economie op Schouwen-Duiveland. De bijeenkomst die onder meer wordt bijgewoond door Jan Deurloo (Ondernemerskring Schouwen-Duiveland), Wouter de Vries van Your Surprise en de kersverse economiewethouder Wout van den Berg (VVD) begint om 20.15 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Meer nieuws