Raad fluit college terug met nota voorzieningen

Algemeen

Schouwen-Duiveland moet haar zeventien woonkernen nadenken over het voorzieningenniveau voor de toekomst. Alles handhaven van dorpshuis tot speelplaats is niet haalbaar en niet nodig door de veranderende samenstelling van de bevolking. Maar met de kersverse nota ‘Overstag’ gaat de samenleving de oorlog niet winnen. Donderdagavond is deze door de lokale politiek van tafel geveegd.

CDA, VVD, Leefbaar Schouwen-Duiveland en D66 (samen al een meerderheid in de gemeenteraad) hebben verantwoordelijk wethouder Jacqueline van Burg dit laten weten. Het moet anders en in de gemeenteraadsvergadering van 30 maart zal er een motie van deze strekking worden aangenomen.

VVD-fractievoorzitter Laurence Haack laat weten dat de sessies met de samenleving weinig tot niets hebben opgeleverd. ,,Het ontbrak vanaf het begin aan kaders. Om dan aan mensen te vragen welke voorzieningen wel en niet overeind moeten blijven, heeft weinig zin. Ik was ook bij zo’n avond en had al snel het gevoel van dit komt niet goed.”

En dat is het dan ook niet in de beleving van de vier politieke partijen, die de motie hebben opgesteld. De samenleving is weliswaar gevraagd welke voorzieningen in de toekomst overeind moeten blijven, maar niet is aangegeven tegen welke prijs bijvoorbeeld. ,,Ook missen we de integraliteit in de nota. Er moet meer intern afgestemd gaan worden,” legt Marlies van Kooten van het CDA uit.

Dat er in alle dorpen iets van een ontmoetingsplaats moet komen, staat voor de twee buiten kijf. Wel stuurt de motie aan op een nieuw rapport waarin er vier ‘dragende kernen’ worden aangewezen in Noord, Zuid, Oost en West. Haack:,,Dat lijkt ons realistisch en dan moet je dat ook noemen.” Op die plaatsen kunnen diensten wellicht gebundeld gaan worden in de toekomst.

Dus krijgen burgemeester en wethouders de opdracht om het huiswerk over te doen. Zo moet er eerst maar eens goe in kaart gebracht gaan worden wat er op dit moment in de dorpen (en Zierikzee) te vinden is en wie daar de spelers van belang zijn. Randvoorwaarden als goed, bereikbaar, betaalbaar en haalbaar moeten helder op papier gezet worden, zodat voorzieningen straks langs een meetlat gelegd kunnen worden.

Er bestaat volgens Van Kooten en Haack geen blauwdruk. Dorpen vragen om maatwerk. Haack: ,,Misschien een slecht voorbeeld, maar als in Renesse het dorpshuis zou verdwijnen zijn er nog wel andere plaatsen waar mensen kunnen samenkomen. In Serooskerke kan dat weer niet.”

Het nieuwe rapport wordt erg belangrijk voor alle deelrapporten die nog gaan komen. Als de dorpshuizen op een rijtje gezet worden, dan zal er naar Overstag 2.0 gekeken gaan worden. ,,De samenleving moet weten waarmee ze kunnen komen. Burgerparticipatie moet echt uitgewerkt gaan worden nu. Dat is wat ik erg belangrijk vind,” aldus Van Kooten in een toelichting op de ‘corrigerende tik’ die de gemeenteraad gaat uitdelen.

,,We moeten op een andere manier gaan werken. Als raad hebben we ingegrepen op een nota over de algemene plaatselijke verordening, de begraafrechten en meer. Bij bij de drie grote transities in de zorg hoefde dat niet. Daar zijn we vanaf het begin op een andere, betere manier bij betrokken geweest.

Meer nieuws