Nieuwe bakker voor Zierikzee
Nieuwe bakker voor Zierikzee

Nieuwe bakker voor Zierikzee

Algemeen

Waar is de tijd gebleven dat Zierikzee meer dan dertig bakkers telde?Vandaag de dag zijn ze op één hand te tellen. Maar Eric van Doorn (39) uit Zierikzee stapt in het avontuur. Eind juni opent hij ‘De Man Die Bakt’ in de Meelstraat (oude pand Centerpoint). Voor de liefhebbers van brood een echte aanrader.

Van Doorn heeft altijd al iets met voeding gehad. Als kleine jongen was hij al in de keuken te vinden en enkele jaren geleden experimenteerde hij met een pop-up-restaurant aan boord van een schip in de Zierikzeese haven. Toch heeft hij in zijn werkzame leven vooral in de marketinghoek gezeten. Maar met zijn bakkerij zet hij nu een nieuwe koers in.

Daar komt zijn opleiding aan de laboratoriumschool wel van pas. Want het proces dat meel doormaakt alvorens tot een bijzonder brood te worden, is een heel bijzondere. Daar komt Van Doorn’s kennis dus van pas. Ook is hij omgeschoold op het Bakery Institute in Zaandam en leerde hij de kneepjes van Francois Brandt, wereldkampioen broodbakken.

De bakker in spé zet in op brood met desem van natuurlijke ingrediënten, zonder verbeteraars. Gewoon bloem of meel, water en zeezout. ,,Ik wil juist datgene benutten wat van nature in een graankorrel zit. Soms met een lange rijstijd van wel 24 uur. Daardoor ontstaat er een natuurlijke en diepe smaakontwikkeling. De broden worden op de vloer van een steenoven gebakken.”

Zijn liefde voor brood wil hij graag delen met de consumenten. Daarom staat de bakkerij in de winkel en kan de bezoeker kennis maken met het proces. Deeg draaien, opmaken en bakken gebeurt midden in de winkel. Het geeft Eric van Doorn de kans om zijn klanten te betrekken bij zijn passie.

De stap die hij zet past in de ontwikkeling, dat steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. En hoe het wordt bereid. Van Doorn denkt dat hij met het ambachtelijke werk een plaats in de markt kan verwerven. Mensen gaan voor kwaliteit.

Eric van Doorn voor zijn nieuwe bakkerij, die eind van deze maand open zal gaan (foto Marieke Mandemaker)

Meer nieuws