Blom pakt windmolens Ouwerkerk in
Blom pakt windmolens Ouwerkerk in

Blom pakt windmolens Ouwerkerk in

Algemeen

Kunstenares Anna Blom introduceert Schouwen-Duurzaamland.Opnieuw een uniek project van Anna Blom met windmolens. In 2006 droegen de wieken van Molen de Graanhalm in Burgh-Haamstede kleurrijke zeilen die zij daar speciaal voor had ontworpen en geschilderd als onderdeel van het project Don Quichotte. Nu, 10 jaar later, pakt Anna Blom opnieuw uit. Andere tijden, andere inzichten en andere windmolens. Duurzaamheid staat nu nog meer centraal dan destijds. Voor Anna zijn de windmolens een fantastisch en inspirerend fenomeen en een visueel schouwspel. Wat een kanjers, deze mastodonten in het weidse Zeeuwse landschap waar zon, zee en water alom vertegenwoordigd zijn! Indrukwekkende producenten van duurzame energie. Voor Anna vormen zij het perfecte platform om haar artistieke kijk op duurzame energiewinning te uiten. De masten van de drie windmolens van het Windpark Zierikzee zijn straks, vanaf 4 juni, voorzien van een kleurrijk manchet. Deze manchetten zijn kleurrijke en betekenisvolle kunstwerken van 12 meter lang en 3 meter hoog, die rond de mast van de windmolen zijn gespannen. De doeken zijn afdrukken op groot formaat van de originele werken die door Anna met gemengde technieken op panelen zijn vervaardigd. Door het verschil in afmeting echter worden de enorme doeken, die rond de windmolenmasten zijn vastgemaakt, autonome en op zichzelf staande werken.

Schouwen-Duurzaamland is de naam die door Anna Blom in haar project wordt geïntroduceerd en welke goed aansluit op de toekomstvisie van het eilandbestuur. Immers, in 2040 zou binnen deze visie het gehele eiland Schouwen-Duiveland selfsupporting moeten zijn met betrekking tot haar energievoorziening. Wanneer dit volledig is gerealiseerd, dan zou het volgens Anna gepast zijn om de huidige naam van het eiland op dat moment te veranderen in Schouwen-Duurzaamland.

Behalve de doeken op de windmolens en de originele werken in het Stadhuismuseum zijn er meer zaken ontworpen en ontwikkeld door Anna Blom. Zo is er een bijzondere Schouwen-Duurzaamland fietsroute samengesteld waarvan de route op een kaart is vastgelegd. Deze kaart is gratis verkrijgbaar bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, het Stadhuismuseum in Zierikzee en bij de eilandelijke VVV kantoren. De kunstwerken op de windmolens zijn te zien vanaf 5 juni tot medio oktober. De originele werken kunnen worden bekeken tijdens deze periode in het Stadhuismuseum van Zierikzee. Na afloop van het kunstproject worden de grote doeken van de windmolenmast afgehaald en geveild. De opbrengst van deze veiling wordt gestort op de rekening van een nader te bepalen goed lokaal of regionaal doel. Op woensdag 1 juni worden de doeken op de windmolenmasten geplaatst.

Meer nieuws