Overtuigende zege brengt 'Bru' stapje dichter bij lijfsbehoud (update)

Met een zeer overtuigende 4-0-overwinning op Dauwendaele gaat Bruse Boys verder in de nacompetitie om haar plaats in de eerste klasse veilig te stellen.

De ploeg van interim-coach Leendert Geelhoed had tegen de Middelburgers heel wat goed te maken na de 3-1-nederlaag van afgelopen zaterdag. Niet alleen met doelpunten maar ook met strijdlust en de wil om er wat van te maken. Hierin slaagde Bruse Boys dinsdagavond op eigen veld met vlag en wimpel en vooral in de tweede helft na een redelijk evenwichtig eerste bedrijf. Op sportpark Volharding, met vele voetballiefhebbers van andere clubs van Schouwen-Duiveland, toonde Bruse Boys eindelijk weer eens veer-, daad-, stoot- en schotkracht. Ze deed dat onder meer een met een geimproviseerde achterhoede vanwege de afwezigheid van de alweer geschorsten Olaf Willemse en Michel Maaskant en de geblesseerde Marco Ketting. Op de plaats van Willemse stond Nathan Olree en de plek van Ketting werd ingenomen door Ben von Unen, normaal gesproken een aanvallend ingestelde speler. Hij hield zich keurig staande, net als Olree naast captain Vroegindeweij alsof hij er al jaren speelde. Ze moesten wel (negentig minuten) stand houden want op de bank zaten slechts de niet-wedstrijdfitte Rudo van den Berge en Eric Duffener en twee A-junioren. 'Meer' was er niet voorradig omdat Bruse Boys 2 gelijktijdig, ook voor de nacompetitie, thuis speelde. Zo ontbraken bijvoorbeeld Tommy Pronk en Dennis Hoep bij de eerste selectie. De eerste helft was redelijk aftastend van beide zijden. Dauwendaele hoefde vanzelfsprekend niet en Bruse Boys wilde niet tegen een achterstand aanlopen. De thuisploeg kreeg kansjes via Dylan Adelaar (rechts op de foto) en Domenique van den Berge (op de foto met nummer 10). Aan de andere kant moest Bruse Boys-doelman Mark Giljam tweemaal handelend optreden. Met 0-0 bij rust hoefde Bruse Boys niet meteen te wanhopen dat het zou mislopen, maar er moest wel snel iets gebeuren. Van den Berge: ,,In de eerste helft bleven we wel voetballen want we hadden het vertrouwen dat-ie een keer zou vallen. In de rust sprak ik Koen van den Berge en die zei: 'het kan nog'. Als je er dan eentje scoort, wordt Dauwenendaele een beetje onzeker achterin." Onzeker was wel een treffende omschrijving want  bij 0-0 in de derde minuut schoot Middelburger Max Dagevos op onverklaarbare wijze in eigen goal. De Bruse beer was los. In weken waar het en en ander in en rondom het veld tegen zat, zat er het met de eigen treffer eens mee. Mag het ook een keer? Met een heerlijke pass van Von Unen op het hoofd van Vroegindeweij werd het in de vijfde minuut 2-0 en was de stand in het tweede duel tussen de twee Zeeuwse weer helemaal in evenwicht. Hierna werd snel duidelijk dat, de eerste ploeg die dan zou scoren, de grootste kans had om zich te plaatsen voor een vervolg in de nacompetitie. Bruse Boys koesterde eerst even terecht de voorsprong en het feit dat ze weer in de race was. ,,We bleven even compact spelen", verklaarde Van den Berge. Een goed kwartier voor het einde grepen de Bruse klauwen de Middelburgse prooi definitief vast. Van den Berge knikte een vrije trap van Willemse vanaf rechts keurig binnen. De spits was nogal verbaasd dat hij zo makkelijk kon binnenknikken. ,,Ik stond helemaal vrij in het midden", lachte hij. ,,Ik had vier man om me heen. Bij 3-0 was het gedaan. Zij speelden net als wij de tweede helft daar. Ze konden niets meer." Drie minuten later was de vierde goal (Adelaar) er eentje voor de statistieken. ,,Ik vind het een knappe zege", merkte Van den Berge terecht op die met Bruse Boys de twee voorgaande duels met Dauwendaele, toen nog in de tweede klasse, winnend afsloot. Dan tot ondergetekende: ,,Jij had ook het ook niet verwacht". Een vette lach volgde. Ook terecht.