Discussie slapen in paviljoens ook van de baan
Discussie slapen in paviljoens ook van de baan

Discussie slapen in paviljoens ook van de baan

Algemeen

Leefbaar Schouwen-Duiveland stopt met een discussie over slapen op het strand.Het plan om tijdens de raadsvergadering volgende week nog te praten over slapen in de paviljoens trekt de partij in. En daarmee is het onderwerp definitief van de agenda.

Slapen op het strand werd twee jaar geleden door de collegepartijen VVD, SGP, LSD (en Christenunie) op de politieke agenda geplaatst. Er moest een onderzoek komen naar de voors en tegen van strandslaaphuisjes op het strand. Het onderzoek kwam er, maar de weerstand liep daarmee in de pas. Tot en met de Recron (recreatie-ondernemers) toe zagen grote groepen bouwen op het strand niet zitten.

Burgemeester en wethouders lieten de mogelijkheden onderzoeken. En de uitkomst was helder. Geen strandslaaphuisjes op de Schouwse stranden. Wethouder Jacqueline van Burg (ook LSD) verwoordde het standpunt van het dagelijks gemeentebestuur. Maar kort daarna opperde haar fractievoorzitter en partijgenoot Robbert Lievense toch om te bekijken of slapen in de paviljoens dan wellicht wel mogelijk was. En weer kwam er kritiek. De dorpsraad en de plaatselijke ondernemers in Renesse zien het niet zitten. De stranden moeten blijven zoals ze zijn.

De gedachte van Lievense was: ,, De strandpaviljoens staan er al als huidige bebouwing. Wat zou er op tegen kunnen zijn om de strandondernemers de kans te bieden aan de functie strandpaviljoens de functie bed&breakfast toe te kunnen laten voegen? Dit alles binnen de bouwregels zoals sinds jaar en dag door de gemeenteraad zijn vastgelegd.” Geen nieuwe bebouwing, maar de bestaande paviljoens de kans bieden.

Maar ook dat valt dus slecht. Omdat de partij geen draagvlak ziet voor deze optie, ziet de partij ervan om de politiek alsnog te verleiden hier wel naar te kijken. Piet Fierens, voorzitter van de belangenclub van paviljoenhouders, is teleurgesteld. ,,Als VSSK vinden wij het doodzonde dat dit nieuwe initiatief op de Schouwse kust geen kans krijgt. Wil niet zeggen dat het er van zou komen, neen, ik spreek over een kans. Nu gaan Zeeuws-Vlaanderen, maar vooral Walcheren, Noord-Beveland en vergeet ook de kop van Goeree niet (ook daar gaan ze komen!), met deze nieuwe economische drager aan de haal”. En verder: ,,De bouw van zestig van die slaaphuisjes is alleen al minstens een investering van een viernenhalf miljoen met een jaarlijkse huuropbrengst tot twee miljoen. Een bedrag dat ook grotendeels weer wordt besteed aan beheer, bemiddeling en schoonmaak, vervangingsinvesteringen enzovoort. En wat te denken van de toeristenbelasting, leges en meer”. Fierens heeft deze week meteen zijn functie neergelegd nadat er vanuit de club kritiek op zijn functioneren kwam. op de foto een beeld, zoals de paviljoenhouders op Schouwen het strandlopen zien.

Meer nieuws