Met WereldRegio gratis naar Zeeuwse films
Met WereldRegio gratis naar Zeeuwse films

Met WereldRegio gratis naar Zeeuwse films

Algemeen

Filmtheater fiZi in Zierikzee biedt donderdagavond 26 mei een podium aan werk van vier Zeeuwse filmmakers en lezers van WereldRegio kunnen er gratis naar toe.Het levert een gevarieerd programma op met: ‘De nieuwe menners’ van Paul Colijn, ‘De Overkant’ van Marnix Ruben, ‘Springtij’ van Jeannice Adriaansens en ‘Zeeland Suite’ van Joost Kuiper. Deze voor lezers van WereldRegio gratis toegankelijke filmavond begint om 20.00 uur.Meld je wel aan.

In ‘De Nieuwe Menners’ schetst regisseur Paul Colijn een beeld hoe belangrijk het trekpaard nog is in de Zeeuwse samenleving. Vroeger beheerste het trekpaard het landleven. Tegenwoordig is er bij slechts een kleine groep liefhebbers nog gedrevenheid en passie voor het trekpaard. ‘De Overkant’ is een korte speelfilm gebaseerd op een verhaal van Freek de Jonge in de bundel ‘Zondig in Zeeland’. Het gaat over de 19-jarige Freek die met zijn vrienden uit Terneuzen het uitgaansleven ontdekt en hen vervolgens uitnodigt ook eens naar zijn kant van het water te komen. De korte speelfilm ‘Springtij’ van de Zeeuws-Vlaamse cineaste Jeannice Adriaansens blijkt zowel in binnen- als buitenland zeer succesvol. ‘Springtij’ werd inmiddels gehonoreerd met zes internationale prijzen en won vorig jaar tijdens Film by the Sea de PZC-Award van de vakjury.

Het verhaal gaat over een oudere vrouw die op zoek gaat naar invulling van de leegte in haar leven. Met de documentaire ‘Zeeland Suite Revisited’ van Joost Kuiper is een unieke muzikale gebeurtenis vastgelegd. Zeven muzikanten uit de top van de huidige Nederlandse jazz gaven op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland (MPZ) unieke optredens in de open lucht op specifieke locaties in Zeeland. Zij deden dat in navolging van de eerdere Zeeland Suite in 1977, die inmiddels in de vergetelheid was geraakt. Directeur Willem Kniknie van het MPZ heeft dat nu met deze documentaire van Kuiper weten te voorkomen.

Actie voor lezers van WereldRegio

WereldRegio heeft 75 stoelen in FiZi beschikbaar gekregen voor de speciale filmavond. Geinteresseerde lezers kunnen zich via info@wereldregio. Doe dat zo snel mogelijk, want vol is vol. Bij de (betaalde) koffie wordt een gratis bolus aangeboden.

Meer nieuws