Logo wereldregio.nl
Schouwen-Duiveland herdenkt oorlog
Schouwen-Duiveland herdenkt oorlog

Schouwen-Duiveland herdenkt oorlog

Op Schouwen-Duiveland worden woensdag 4 mei de slachtoffers van de oorlogen weer herdacht.Belangstellenden voor de plechtigheid in Bruinisse kunnen zich om 19.20 uur verzamelen in de hal van De Vanger. Om 19.30 uur vertrekt de stoet vanuit het dorpshuis richting begraafplaats waar de herdenking zal plaatsvinden. Na de ceremonie is er in het dorpshuis nog gelegenheid tot een kort samenzijn.

De gemeentelijke herdenking is in Renesse. Vanuit het dorpshuis, waar het eerste gedeelte van het programma plaatsvindt, vertrekken de aanwezigen gezamenlijk naar het herdenkingsmonument naast de begraafplaats. De herdenking start om 19.00 uur met toespraken en met medewerking van de schoolkinderen uit de groepen 7 en 8 van obs ’t Staepel’of in Renesse.

Bij het oorlogsmonument worden kransen gelegd en is er koraalmuziek. Na de 2 minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus volgt een rondgang langs de oorlogsgraven. Vervolgens is er omstreeks 20.15 uur in het dorpshuis een informeel samenzijn.

Vorig jaar is op 4 mei een oorlogsmonument onthuld aan de Weststraat in Burgh-Haamstede. Dit monument is tot stand gekomen op initiatief van Wim de Vrieze. Dit monument heeft 38 namen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Bij het nieuwe monument komen de aanwezigen om 17.00 uur bij elkaar, gevolgd door een korte toespraak door historicus Corstiaan Prince. Daarna zullen er bloemen gelegd worden door nabestaanden. Muziek door de Witte van Haemstede. Dit wordt gevolgd door het voorlezen van een gedicht door Amber Bontekoe, winnares van een vorig jaar gehouden competitie. Dan wordt de vlag half mast gehangen door een aantal leden van scouting Westerschouwen, gevolgd door de taptoe, een minuut stilte en het luiden van de klokken om 18.00 uur.

Wilt u woensdag 4 mei vlaggen? Dan is het handig om te weten welke regels hier voor gelden. Voor het herdenken van de oorlogsslachtoffers kunt u 4 mei de vlag tussen 18.00 uur en zonsondergang (± 21.15 uur) half stok hangen.