Logo wereldregio.nl

Blauwe vlag voor Schouwse stranden

De stranden Jan van Renesseweg en Wilhelminahoeve in Renesse, Rotonde in Westenschouwen, overgang Scharendijke Brouwersdam, de gemeentelijke jachthavens in Zierikzee en Brouwershaven en de particuliere jachthavens Den Osse, Scharendijke en Bruinisse hebben een Blauwe Vlag ontvangen.De haven van Brouwershaven ontving ook een groene wimpel. Dit is een toevoeging aan de blauwe vlag voor het aspect duurzaamheid. De uitreiking van de blauwe vlaggen was dit jaar op Rijkswerf Willemsoord in Den Helder.

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft dit jaar in Nederland 175 Blauwe Vlaggen toegekend. Met dit hoge aantal behoort Nederland tot de Europese koplopers van de Blauwe Vlag-campagne. De Blauwe Vlag werd uitgereikt aan 54 Noordzeestranden, 8 recreatiestranden binnenland en 113 jachthavens..

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland probeert de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. De Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de inspanningen van kustplaatsen, beheerders van recreatiestranden en jachthavenbeheerders. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie.