Logo wereldregio.nl

Bruinisse wil hoger op politieke agenda

Ze zijn het beu aan het raken. Zé zijn de inwoners van Bruinisse en hét is de verpaupering in het dorp.Projecten komen maar niet van de grond en toch zal er op korte termijn een oplossing moeten komen voor bijvoorbeeld het gezondheidscentrum, dat zich in het oude Rabobankgebouw wil vestigen. Nico de Danschutter, oud-gemeenteraadslid en ad interim voorzitter van de dorpsraad begrijpt het chagrijn, maar denkt dat ‘alles wel goed’ komt.

Inwoners van het dorp togen naar de gemeente om daar nog eens hun ongenoegen kenbaar te maken. Panden staan te verpauperen. Volgens De Danschutter speelt de werkwijze bij de gemeente zeker een rol. Maar ook de eigenaren van de panden hebben hun aandeel. Volgens De Danschutter zijn veel panden voor de crisis van 2008 voor hoge prijzen van de hand gedaan. En nu is het lastig aan- en verkopen.

,,De gemeente had in die tijd ervoor kunnen kiezen om panden strategisch aan te kopen, zodat het nu geen probleem had geweest. Maar nu is het te laat,” aldus De Danschutter. De gemeente koopt wel vaker strategisch. De inwoners van het dorp moeten lijdzaam toezien hoe het hart uit het dorp is en er maar niets gebeurt.

En als er dan een plan is als het gezondheidscentrum, dan wil het maar niet van de grond komen. ,,Terwijl dat centrum een aantrekkingskracht kan hebben. Zeker als de bibliotheek – zoals eerder was bedacht – erin mee zou gaan.” Wat huisarts Reinier van der Valk betreft hoort de bibliotheek er nog steeds bij. Maar procedures hebben alle tijd en vooralsnog is de verhuizing er nog niet. ,,Maar er zal toch geen gezondheidscentrum in de open lucht komen, lijkt me.” Maar de huisarts heeft haast, want de gepensioneerde huisarts Dorresteijn wil het pand vrij hebben voor zichzelf.

Het geeft onrust in het dorp, maar ook in de raad. Raadslid Jan Bij de Vaate (net als De Danschutter van CDA-huize) haalde de woede van VVD-politicus Wout van den Berg op de hals met zijn opmerking over Bruinisse. ,,Hij sprak over ‘een afgebrand dorp’ en doelde daarbij op de delen van het centrum die er verloederd bij liggen. Dat schoot mij in het verkeerde keelgat. Kennelijk vergeet men snel. De visserijhaven is aangepakt. De voetbalvelden zijn verplaatst. Riekusweel is uitgebreid. Het Oranjedok wordt herbouwd. Op de haven is Niels Habraken een visrestaurant begonnen, in het centrum heeft John van Gilst een nieuw cafetaria geopend en is Patricia Hoep druk bezig met haar nieuwe hotel.”

Maar dat vindt De Danschutter dan weer een tegemakkelijk antwoord van Van den Berg. ,,O, dus als er in het verleden van alles is gedaan, hoeven de ptoblemen van nu niet te worden opgelost?’

Woensdag sprak De Danschutter nog bij de ondernemers van Bruinisse. Dezelfde boodschap. Aan polarisatie heeft niemand wat. De gemeente moet gas bijgeven en Bruinisse van haar problemen afhelpen. Alleen al door bestemmingsplannen breder op te zetten kan de ontwikkeling van panden vergemakkelijkt worden. Dat helpt de verkopende en de kopende partij. ,,Daar kan de gemeente wat aan doen.”

Geluiden, dat de gemeenteraad van Zierikzee vooral met de stad bezig is en tegenwoordig ook met Renesse gaat De Danschutter te ver. ,,Dat is moeilijk om te zeggen. Kijk maar naar de ontwikkelingen van het Haringvlietplein. Hoe lang lopen de procedures daar al niet.” Het gemeentebestuur komt binnenkort een stukje fietsen in het dorp. De Danschutter is dan graag van de partij. Zijn fiets staat al klaar. ,,Ik denk dat Bruinisse weer wat beter op de politieke agenda staat.”