MZC'11 in Axel machteloos

Vier tikken in zo’n 25 minuten tijd hebben MZC’11 volgende week te bepalen titelschade doen oplopen. In en tegen Axel verloor het Zierikzeese elftal zaterdag met 2-0.

Hierdoor is de Zeeuws-Vlaamse ploeg in verliespunten gelijk gekomen met de Schouwse formatie. De toppers tussen de nummers één en twee van de tweede klasse E mocht dat predikaat niet krijgen en dat was niet in de laatste plaats vanwege het slechte veld dat goed voetbal onmogelijk maakte. ,,We begonnen gewoon slecht”, sprak een stevige balende MZC’11-verdediger Jesse van der Linden. ,,Het was niet ons veld. Als wij als verdedigers de bal kregen, zette Axel er meteen goed druk op. Wij konden de voorhoede niet vinden en het middenveld werd goed vastgezet. We hadden weinig afspeelmogelijkheden.” En vervolgens voegde de tiener er aan toe: ,,Axel streed collectief veel beter dan ons”. De thuisploeg deed dat zelfs - of juist daardoor wel - met tien. Van der Linden kon niets anders beamen. ,,We hebben het zwaar verkloot.” Axel, waarschijnlijk gewend aan de nukken van het gras op het hoofdterrein, kreeg in de eerste helft twee goede kansen op een treffer. De eerst inzet redde MZC’11-aanvoerder Freek Torensma van de doellijn en tweede werd naast geschoten. Daar tegenover stelde MZC’11 drie schoten van Ramon Janson (op de goal, net over en naast) en mogelijkheid van Mike de Voogd in de ‘zestien’. Wat dat betreft was er redelijk evenwicht wat in de 35e minuut werd ‘verstoord’ door een strafschop waarbij Van der Linden in een duel wat ongelukkig in aanraking kwam met een Axelnaar. Niettemin mocht de thuisploeg aanleggen vanaf elf meter: 1-0. Het was de eerste tik die MZC’11 te verwerken kreeg. Een minuut later volgde de tweede tik. Matthijs Hage werd gevloerd in het strafschopgebied – bij deze pingel was er geen enkele twijfel – en nam ‘m zelf. De strafschoppenspecialist schoot veel te slap en niet scherp genoeg om de keeper van Axel te verontrusten. Van der Linden: ,,Mentaal werd Axel door onze gemiste strafschop alleen maar sterker”. Tik nummer drie incasseerde MZC’11 net voor rust toen Janson (Van der Linden: ,,Hij kan in zijn eentje veel gevaar stichten”) vanwege een knieblessure niet meer verder kon. Vier minuten na rust kreeg Axel een ‘optater’ omdat een van zijn spelers met rood kon vertrekken na een overtreding op Corné Schilperoort. Met een man meer moest er toch meer mogelijk zijn dan een minieme nederlaag? MZC’11 kon hierna amper de tweede bal in handen krijgen en Axel bleef strijden als collectief wat ze nota bene in een voorbeschouwing in de PZC had aangekondigd. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch? De praktijk leerde dat Lars Holm na een uur spelen een bal van de doellijn moest koppen en in dezelfde minuut maakte hij het een speler van Axel totaal niet moeilijk waardoor hij de 2-0 binnenkopte. De vierde tik deed MZC’11 vanzelfsprekend niet goed en oogde ze alleen maar meer machteloos. Vlak na de 2-0 gebruikte de Axel-keeper zijn vingertoppen bij een schot van Rick Bevelander en drie minuten later trad hij goed op bij een vrije trap van Schilperoort. Hierna kreeg Axel eigenlijk een veel betere mogelijkheid op nog een treffer maar lag MZC’11-doelman Jurgen Schoenmakers goed in de weg. 2-0 of 3-0 maakt in deze fase niets meer uit: de winst van Axel was gewoonweg verdiend. Wat deze waard is, blijkt volgende week na de inhaalwedstrijd tegen buurman Zaamslag. Wordt er niet gewonnen, verschijnt er bij MZC’11 vast een kleine glimlach op het gezicht. Deze was bij Van der Linden zaterdag na afloop logischerwijs ver te zoeken, maar de verdediger was nog wel strijdbaar. ,,We moeten weer keihard trainen voor de volgende wedstrijden. We moeten er alles voor geven om het kampioenschap binnen te slepen.”