Zeeuwland wil fusie met Woonburg Walcheren
Zeeuwland wil fusie met Woonburg Walcheren

Zeeuwland wil fusie met Woonburg Walcheren

Algemeen

Woningbouwvereniging Zeeuwland (4000 woningen) en Woonburg op Walcheren (2000 woningen) willen samen verder.De twee denken met een fusie de huren voor de huurders betaalbaar te houden. Het is volgens de twee nog niet bekend waar het kantoor gevestigd gaat worden.

Volgens Zeeuwland-directeur Antoine de Ceuster is het de enige juiste weg voor zijn organisatie. Naast betaalbare huren ziet hij het als een uitdaging om lokaal verankerd te blijven. ,,Daar heb je geen kantoor voor nodig." De twee denken ook een miljoen euro per jaar te kunnen besparen. Dat betekent onder meer dat er door de samenwerking minder arbeidsplaatsen zullen komen. Ook het personeel van de twee organisaties is op de hoogte van de plannen. Formeel moet de minister overigens instemmen met een fusie. Meer in WereldRegio van vrijdag.

Het persbericht van de twee luidt: Zeeuwland en Woonburg onderzoeken fusie

Zeeuwland en Woonburg onderzoeken de mogelijkheid om te fuseren. De woningcorporaties streven ernaar in mei een intentieovereenkomst te ondertekenen. In september nemen de directeur-bestuurders en Raden van Commissarissen een definitief besluit over de fusie. De streefdatum voor de juridische fusie is eind 2016. De fusie levert een kostenbesparing op van circa 1 miljoen per jaar. Deze komt rechtstreeks ten gunste van de huurders.

Het doel van de fusie is een efficiënte, compacte en financieel gezonde corporatie met een passend woningaanbod en dienstverleningsniveau. Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet inwerking getreden. Deze wet stelt een groot aantal extra eisen aan corporaties. De financiële ruimte wordt steeds meer beperkt door extra heffingen, belastingen en administratieve kosten. Ook is er een grotere rol weggelegd voor inspraak en inzicht in de bedrijfsvoering door stakeholders en toezichthouders. Deze rollen moeten straks in de nieuwe corporatie ook goed ingebed worden.

De ambities van Woonburg en Zeeuwland en de specifieke trends in de werkgebieden komen in grote mate overeen. Huurders hebben steeds vaker moeite de huur op te brengen. Daarnaast zijn niet alle woningen van dezelfde kwaliteit. De plattelandsregio’s moeten het hoofd bieden aan krimp, vergrijzing, ontgroening, vereenzaming en terugloop van voorzieningen. Binnen deze dynamiek vinden de corporaties het verankeren van lokale verbondenheid en het zorgen voor een leefbare woonomgeving van groot belang. Een fusie zal zorgen voor meer ruimte om deze doelen te behalen.

Kosten worden bespaard door onder meer het aanstellen van één directeur-bestuurder en Raad van Commissarissen, een compacte managementstructuur, het werken vanuit één kantoor op een centrale locatie, bundeling van administratieve processen en één begroting en jaarverslag. De bedoeling is deze kostenbesparingen te besteden aan kwaliteit, betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen. Daar waar het kan zet de fusiecorporatie de besparingen in om de huren laag te houden of zelfs te verlagen.

Binnen Zeeland zijn diverse samenwerkingsverbanden die al kostenbesparingen opleveren. Binnen ‘Zuidwest Samen’ werken 10 Zeeuwse woningcorporaties samen op het gebied van ICT, HRM, financiën, control en inkoop. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland en de gemeentes op Walcheren werken samen op verschillende gebieden. Zeeuwland en Woonburg profiteren van de bundeling van processen, kennis en ervaring, maar een fusie levert fors extra besparingen op.

Onderzoeksfase Zeeuwland en Woonburg onderzoeken op dit moment de mogelijkheden voor de fusie. Op basis van de resultaten van dit onderzoek nemen de Raden van Commissarissen in mei een voorlopig fusiebesluit door het tekenen van een intentieverklaring. Als zij positief besluiten, gaan de corporaties in overleg over de voorgenomen fusie met de gemeentes, de huurdersorganisatie van Woonburg en de bewonerscommissies en de verenigingsraad van Zeeuwland en natuurlijk met de ondernemingsraden.

Facts & Figures • Woonburg heeft circa 1.900 woningen op Walcheren, Zeeuwland 4.000 op Schouwen-Duiveland. • Bij Woonburg werkt 21 fte, bij Zeeuwland 33 fte.

einde persbericht

Meer nieuws