Nico Beije-stichting informeert over ANBI

Algemeen

De Nico Beije stichting wil organisaties binnen de grenzen van de oude gemeente Westerschouwen gaan informeren over het fenomeen ANBI.De Stichting Nico Job Beije beheert en houdt het vermogen in stand verkregen uit de nalatenschap van de heer Nico Job Beije. Uit de gehele revenuen van dit vermogen doet het bestuur van de Stichting Nico Job Beije jaarlijks uitkeringen aan algemeen nut beogende instellingen. De jaarlijkse uitkeringen gaan voor de helft naar wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van de ziekte van Parkinson en de andere helft gaat naar zogenaamde ‘algemeen nut beogende instellingen’.

In de praktijk blijkt echter dat vele scholen, verenigingen, musea, kerken enzovoort niet beschikken over een ANBI-verklaring en derhalve geen beroep kunnen doen op een bijdrage van de stichting. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet in aanmerking zouden kunnen komen om aangemerkt te worden als ANBI. Daarvoor dient een aanvraag bij de belastingdienst te worden ingediend.

Om de betrokken partijen te informeren over de spelregels voor het verkrijgen van de status ‘algemeen nut beogende instelling’ organiseert de Stichting Nico Job Beije op woensdag 20 april om 20.00 uur een informatieavond in het dorpshuis van Renesse. Het programma van de avond ziet er globaal als volgt uit. Katrien Beije, zus van de naamgever en voorzitter van de Stichting Nico Job Beije zal de avond openen. Dick Fierens, werkzaam bij WEA Accountants & Adviseurs en penningmeester van de Stichting Nico Job Beije zal met een presentatie informeren over de wereld van de "ANBI-regels". Tjeerd Muller, cineast en maker van De Tien van Renesse, vertelt over het maken van de genoemde documentaire die mede mogelijk wordt gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Nico Job Beije. Marnix van Rij, vooral bekend als oud- voorzitter van het CDA, auteur van het boek "Duizend dagen in de landspolitiek" en sinds juni 2015 voor het CDA lid van de Eerste Kamer. Het onderwerp van zijn bijdrage betreft de huidige en toekomstige politieke koers voor wat betreft de fiscale regelgeving als het gaat om giften aan goede doelen.

Meer nieuws