VVV werkt aan actieplan voor landschap

Algemeen

De VVV gaat een actieplan voor het veelzijdige landschap op Schouwen-Duiveland schrijven. Er moeten afspraken gemaakt worden over de manier waarop het publiek van dat landschap kan genieten. Het landschap op Schouwen-Duiveland is enorm divers: De Noordzeekust aan de westkant met de uitgestrekte zandstranden, de duinen langs de kust welke zich uitstrekken tot diep in het landschap, de boswachterij Westenschouwen, de kustlijn langs de Oosterschelde aan de zuidkant van het eiland, de kustlijn aan de noordzijde van het eiland langs het Grevelingenmeer of de natte natuur waarin talloze vogels fourageren in Plan Tureluur.

Schouwen-Duiveland laat zich kenmerken door deze enorme variatie aan natuur. Niet voor niks vormt het eiland dan ook een toeristische trekpleister voor zowel dagrecreatieve doeleinden als voor de verblijfsrecreatie. Het landschap is voor de gemeente Schouwen-Duiveland één van de pijlers onder de identiteit van het gebied, er liggen dan ook volop kansen om de natuurlijke waarden van het eiland te benutten en te vermarkten. Naast de voor het eiland zo kenmerkende landschappen liggen er verborgen in het landschap tal van kleine landschapselementen welke gezamenlijk invulling geven aan het verhaal van het eiland.

Hoewel het landschap aantrekkelijk is voor recreatiedoeleinden dient er ook rekening gehouden te worden met de belangen van de natuur voor het behoud en de versterking van flora en fauna. VVV Zeeland is uitgenodigd om met deze belangen voor ogen een actieplan 'veelzijdig landschap'te schrijven waarin, samen met de partners uit het landschap, een inventarisatie wordt gemaakt van de mogelijkheden om het landschap te benutten. Resultaat hiervan moet een breed gedragen plan van aanpak worden aan de hand waarvan de gemeente samen met de partners die een band hebben met het landschap in de gemeente invulling kunnen geven aan de vermarkting en benutting van het landschap.

Doelstelling van dit project is om te komen tot een breed gedragen en concreet actieplan ‘veelzijdig landschap’ aan de hand waarvan gemeente en landschapspartners het landschap kunnen vermarkten, het landschap kunnen benutten voor toeristisch-recreatieve doeleinden en de landschappelijke waarden in stand kunnen worden gehouden en waar nodig en mogelijk kunnen worden versterkt.

Meer nieuws