Bruse Boys en de dunne draad van direct lijfsbehoud

Secondenlang bleef hij op de grond liggen. Koen van den Berge besefte dat zijn overtreding in het strafschopgebied van Pelikaan wel eens flinke gevolgen zou kunnen hebben voor Bruse Boys. Op korte en langere termijn. En zelf haalde de verdediger het einde van de wedstrijd, die in 1-1 eindigde, niet.

Zou Van den Berge later nog eens hebben teruggedacht aan 11 april 2015 toen hij in blessuretijd de enige en winnende treffer tegen GPC maakte? Het was zijn goal die een zeer stevig fundament onder de titel in de tweede klasse legde. Toen werd hij door zijn ploeggenoten bijkans de hemel in gedragen, een klein jaar later lag hij languit verlaten en alleen op de (slechte) grasmat. Wordt zijn sliding dan cruciaal in de strijd om direct lijfsbehoud in de eerste klasse? Voor de goede orde, het gaat om het moment. Dat Van den Berge tweemaal de hoofdrol vertolkte, is slecht een detail, een gegeven. Dat ene doelpunt in blessuretijd, die andere, cruciale overtreding: zo dun is het draadje van een kampioenschap of direct lijfsbehoud. ,,Wat als Koen die sliding niet gemaakt had”, greep Bruse Boys-doelman Mark Giljam terug naar het moment in de 78e minuut waar de overtreding van Van den Berge een strafschop betekende. ,,Hadden we het dan ‘thuis’ kunnen brengen? We speelden om de 1-0 thuis te brengen. Op zo’n moment is het zuur.” Meteen besefte de keeper zich ook dat Bruse Boys daarna moest oppassen om niet meer dan de gelijkmaker rond de oren te krijgen. Met een betere beleving dan vorige week tegen VVGZ (0-2) kwam Bruse Boys na een kwartiertje op 1-0. Koen van den Berge passte naar Yarick Dorst die op zijn beurt de bal bij Dylan Adelaar (op foto met rugnummer 9) kreeg en zijn eerste competitietreffer voor de Bruse formatie maakte. ,,We kwamen lekker op 1-0 en dat gaf vertrouwen”, vertelde Giljam. ,,Maar er was toch wel onrust, een slecht veld. Echt goed voetbal lukte niet. Dan moet je het echt van inzet hebben en hopen dat de bal goed valt. In de tweede helft werden we teruggedrongen. Als je de kansen tegen elkaar afzet, hadden die mannen wel een goaltje verdiend. Toch?” Het antwoord is simpelweg ja omdat Bruse Boys net als in de vorige twee thuiswedstrijden bijzonder weinig kansen creëerde. Pelikaan, dat de punten hard nodig heeft om niet direct te degraderen, wel. Het begon al net na rust toen Giljam een inzet al dan niet achter de doellijn vandaan haalde. Een paar minuten later kreeg Pelikaan een honderdprocentkans. De hierop volgende twintig minuten bleef Bruse Boys flink onder druk staan maar hield ze stand. Zou er dan een zwaarbevochten zege uitrollen? In de zeventigste minuut kopte Pelikaan net over en een minuut later herhaalde zich op de doellijn hetzelfde tafereel met Giljam die al dan niet een bal vanachter de doellijn wegwerkte. In beide gevallen schreeuwde Pelikaan moord en brand om een goal. Giljam: ,,Ik had niet het gevoel dat ze zaten, maar eerlijk gezegd let ik daar op dat moment niet op”. Pas in de 77e minuut kreeg Marc Bij de Vaate een behoorlijke schietkans om de verlossende 2-0 te maken. De doelman van Pelikaan redde en een minuut later was het naar aanleiding van de overtreding van Van den Berge wel raak. Wat volgde was een slotfase (inclusief veel blessuretijd) waarbij Bruse Boys moest oppassen voor een tweede tegentreffer. Vlak voor de reguliere speeltijd kreeg Pelikaan een flinke mogelijkheid op 1-2, maar redde Giljam. Daarvoor was een kopbal van Domenique van den Berge te zacht om de keeper aan de andere kant te verontrusten. Dat gevoel bekroop hem wel toen Mats Willemse een vrije trap richting de rechterbovenhoek stuurde. Edoch, hij redde knap zoals Giljam deze middag een paar keer namens Bruse Boys deed. Het bleef dus 1-1. ,,We hebben niet zo heel veel aan dit punt”, stelde Giljam. ,,Je kunt het ook omdraaien dat je niet verloren hebt. Hier had je drie punten moeten pakken. Die hebben we kei- en keihard nodig.” Net als iedere speler in de laatste vijf wedstrijden waarin het, direct lijfsbehoud, nog steeds kan. Volgende week gebeurt dat sowieso zonder Koen van den Berge die net voor het einde van de partij met tweemaal geel moest vertrekken. En het had niet veel gescheeld of Giljam had ook weg gekund. Net voor de grote kans van Pelikaan op 1-2 beroerde hij, gaf hij na afloop ook zelf toe, de bal met zijn handen buiten het strafschopgebied. Het draadje, waaraan Bruse Boys hangt, wordt steeds dunner.