Eilandzorg wil regie terug bij ouderen brengen
Eilandzorg wil regie terug bij ouderen brengen

Eilandzorg wil regie terug bij ouderen brengen

Algemeen

Het lijkt vanzelfsprekend: meer verantwoordelijkheid voor de medewerkers en beter luisteren naar de bewoners.

Toch is het een nieuwe manier van werken, waar ze bij Eilandzorg in Zierikzee (de Wieken) na een jaar steeds enthousiaster over worden. ,,Samen koken is niet alleen samen eten maken, maar ook een activiteit,” vat Tineke Gieskens van Eilandzorg het kort maar krachtig samen.

In februari vorig jaar startte Eilandzorg op initiatief van directeur Arie Pinxteren met het project ‘Gewoon doen’. Ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid is de organisatie op de schop gegaan. Vaste roosters maakten plaats voor maatwerk voor de bewoners. Pinxteren is de eerste om toe te geven, dat het voor veel medewerkers wennen geweest is ,,en ja, niet iedereen heeft die slag kunnen of willen maken.”

Verantwoordelijkheden werden bij de verzorgden neergelegd, die samen met de bewoners in gesprek zijn gegaan. ,,Ouderen willen graag zelf de regie houden over hun leven. Daar richten we ons nu op in,” aldus Pinxteren. Dat betekent heel concreet dat bewoners best zelf hun koffie kunnen inschenken bijvoorbeeld. Maar ook dat ze kunnen aangeven hoe laat ze uit bed willen of wanneer er gedoucht wordt. Pinxteren vergelijkt het met een gezin. Daar worden ook afspraken gemaakt.

Maar het allerbelangrijkste vindt het hij wel, dat de ouderen hun netwerk in kunnen richten; aan kunnen geven met wie ze graag contact hebben buiten de muren van de Wieken. En aan het personeel en de mantelzorgers om daar invulling aan te geven.

Mevrouw Co van Guldener-van der Doe (90) vindt het vanzelfsprekend. Vorig jaar kwam ze naar de Wieken. Toen nog met haar man die kort daarna overleed. ,,Wat ik kan dat doe ik en bij wat ik niet kan word ik geholpen”. En dat betekent dat ze bijvoorbeeld helpt bij het eten komen, maar ook bij het vouwen van de was. ,,Ja zeker. Dat is goed voor mijn handen. Dan bewegen ze nog een beetje.” En als het even kan gaat ze onder begeleiding naar buiten. ,,Dat Havenplein he?. Je kunt er niet meer parkeren met de auto. Dat is voor ouderen niet goed.”

Samen met Tineke Gieskens beschrijft ze de dagelijkse gang van zaken. Tineke Gieskens geeft overigens toe, dat het voor de medewerkers wel even wennen is geweest en soms nog. ,,Maar nu komen we in een fase dat we zien dat je meer mogelijkheden hebt. Het is meer ons tokootje geworden. Minder het gevoel dat je werknemer bent.”

Voor Pinxteren is de nieuwe manier van werken vooral zoeken naar een vorm, die beter past bij de ouderen van vandaag en zeker die van morgen. ,,Het is meer inzetten op het welzijn van de mensen. Daarna komt de zorg. Mensen moeten het prettig hebben. Ze willen een veilige, prettige omgeving, die ze zelf kunnen inrichten.” Maar hij geeft ook toe, dat het uiteindelijk ook zal leiden tot een meer betaalbare zorg. Want ook daar heeft Eilandzorg mee te maken.

Het veranderingen onder de vlag van InvoorZorg moeten in mei van dit jaar afgerond zijn. Iedereen moet dan in zijn rol zitten. ,,En ja. Nu ben ik nog directeur-bestuurder. Misschien moet dat wel bestuurder worden. As boegbeeld van de organisatie deze nieuwe manier van werken uitdragen, “ besluit Pinxteren. Voor mevrouw Van Guldener is het vooral ‘leven en laten leven’. Misschien dan wel op de manier als de ouderen het zelf willen.

Foto

Tineke Gieskens en mevrouw Co van Guldener-van der Doe

Meer nieuws