Schrijvers aan de slag met 800 jaar Zierikzee
Schrijvers aan de slag met 800 jaar Zierikzee

Schrijvers aan de slag met 800 jaar Zierikzee

Algemeen

Zaterdag 16 april waant de bezoeker van Zierikzee zich even acht eeuwen terug in de tijd.Dan wordt een eerste aanzet gegeven voor de viering van achthonderd stadsrechten. Marcel Modde en Anne van Hekke schrijven op dit moment het historisch stuk.

,,Met minder vrijheid dan wanneer we voor de Rederijkers schrijven,” legt Marcel Modde uit Zierikzee uit. Want het stuk gaat over graaf Willem 1, die de stad haar rechten toekende. Het precieze jaar is niet bekend. 1219 is het meest aannemelijke jaar. ,,Alles begint bij archivaris Huib Uil. Dus ook dit stuk.” Overigens moet 800 jaar stadsrechten niet verward worden met de ontstaansgeschiedenis van de stad.

De graaf stuurde naar alle waarschijnlijkheid een gezant naar de stad om te onderhandelen over de rechten. Maar onderhandelingen leiden in de regel niet tot een spannend stuk. Dus hebben de schrijvers er ‘alledaagse’ personages bij gehaald als hoeren, bedelaars en zakkenrollers.

Als het stuk in april voor de eerste keer wordt opgevoerd is de aanzet gegeven tot een historische evenement, dat in vier jaar tijd moet uitgroeien tot een groots spektakel dat jaarlijks terugkeert onder regie van de Stichting Evenementen Zierikzee. Wat Modde betreft komt de graaf zelf in 2019 naar de stad om de rechten officieel af te geven. Natuurlijk per schip vanuit de Oude Haven.

Op die manier komt de gezant dit jaar ook al binnen. Om vervolgens naar het Gravensteen te gaan om daar met de stad te onderhandelen. Een plek waar slechts vijftig mensen bij kunnen zijn. Het stuk zal op de 16e april vier keer worden opgevoerd. Na de onderhandelingen verplaatst het gezelschap zich naar de muziektent op het Havenpark. Samen met de aankomst in de Oude Haven dus drie speellocaties. Maar het hele Havenplein zal die dag een middeleeuwse uitstraling hebben met erg veel figuranten.

Maar zover is het nog niet. Modde en Van Hekke zijn nog aan het schrijven en kort daarna starten de repetities met spelers van het Rederijkersgezelschap maar ook anderen hebben zich ervoor aangemeld.

Meer nieuws