Gemeente verrast door afhaken Klein Poelland

Algemeen

De gemeente zegt volledig verrast te zijn door het nieuws, dat Klein Poelland in Renesse niet meer in is voor de opvang van vluchtelingen.

In een korte verklaring laat het gemeentebestuur weten: ,,Zojuist is bekend geworden dat vakantiepark Klein Poelland in Renesse niet meer in beeld is voor noodopvang van vluchtelingen. De reden hiervoor is bij de gemeente niet bekend. De gemeente gaat hierover nog in gesprek met het COA." Wethouder Cees van den Bos en burgemeester Gerard Rabelink lieten vanmiddag - woensdag - nog weten dat ze kort voor het kerstreces waren geinformeerd over de plannen. Na de kerst zijn gesprekken gevoerd met belanghebbenden, waaronder ondernemers in Renesse. Burgemeester en wethouders waren van plan om na die gesprekken naar de gemeenteraad te stappen om een besluit te nemen. Zaken als veiligheid, maatschappelijke ondersteuning, draagvlak en samenstelling van de groep zouden meespelen in de besluitvorming. Van den Bos liet vanmiddag bijvoorbeeld weten dat een te grote groep van alleenstaande mannen wat hem betreft niet past bij het karakter van Renesse.

Maar na de eerste berichten op internet liet Klein Poelland-eigenaar Rooompotrecreatie weten geen plannen (meer?) te hebben. Dat zou bij het COA, de organisatie die locaties zoekt, bekend zijn geweest. Tot aan vanmiddag in ieder geval niet bij het gemeentebestuur. De gemeente wil meewerken aan opvang omdat ze haar ,,maatschappelijke verantwoordelijkheid" wil nemen. En ook worden alle gemeenten in Nederland geacht een bijdrage aan de opvang te leveren. Niet meewerken zou op enig moment 'een aanwijzing' tot gevolg kunnen hebben. Dat zou betekenen dat het rijk een gemeente kan verplichten. Volgens burgemeester Gerard Rabelink zijn er op dit moment geen andere verzoeken voor opvang op Schouwen-Duiveland bekend. De crisisopvang geldt voor groepen van 150 tot 250 mensen en voor de duur van maximaal twee jaar. De gemeente zet liever in op een jaar. Maar vooralsnog is alles van de baan.

Meer nieuws