Zierikzee pikt inwoners van de dorpen

Algemeen

De trend dat Zierikzee met inwoners groeit ten koste van de dorpen zet zich ook nu weer door.Per saldo telt Schouwen-Duiveland weliswaar 79 inwoners minder dan vorig jaar, maar ziet Zierikzee het aantal inwoners met 43 inwoners toenemen tot 11.117 zielen.

Schouwen-Duiveland telt momenteel 33.749 inwoners. Dat waren er op 1 januari 2015 nog 33.828; een lichte terugval dus. Het afgelopen jaar hebben 998 mensen hun koffers gepakt en hebben het eiland verlaten. Daar staat tegenover dat er 1016 mensen naar de gemeente gekomen zijn. Dus is er sprake van een vestigingsoverschot.In totaal zijn er 271 kinderen geboren. Het overgrote deel is buiten de gemeente geboren, namelijk 247 kinderen. Dat is verklaarbaar omdat er meestal bevallen wordt in het ziekenhuis en dat staat nu eenmaal in Goes. Dat betekent dat de kinderen formeel dus in Goes zijn geboren.

Overleden zijn er 379 inwoners. In totaal 95 mensen hiervan overleden buiten het eiland. Aannemelijk is ook dat er in de meeste gevallen sprake is geweest van een overlijden in een van de ziekenhuizen in de omgeving. Ook zijn er vijftien mensen overleden in de regio, die niet als inwoner van de gemeente staan ingeschreven. Dat aantal heeft geen invloed op de bevolkingscijfers.

Mannen zijn traditioneel in de minderheid op het eiland. Aan het einde van dit jaar waren er 16.705 mannen en 17.044 vrouwen. Dat betekent ten opzichte van het jaar daarvoor 20 mannen minder en 59 vrouwen minder. Zoals gesteld groeit Zierikzee en dat geldt ook voor Kerkwerve, , Noordgouwe, Oosterland en Scharendijke. Alle andere dorpen hebben een verlies moeten incasseren. De grootste ‘verliezers’ zijn Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk, Ellemeet en Renesse.1WRR_P01_160102_1.indd

Meer nieuws